szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyszín ellenőrzése során súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a szakemberek.

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Gastro Rooster Kft. által a II. kerületben, a Varsányi Irén utca 33. szám alatt üzemeltetett étkezde működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután az ellenőrei súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek helyszíni vizsgálatuk során. (Frissítés: Cikkünk előző változatában pontatlanul szerepelt az egység neve, a hibáért elnézést kérünk.)

A hatóság közleménye szerint az étteremben a működési engedély alapján – a megfelelő előkészítő hely hiánya miatt – kizárólag tisztított zöldséget és gyümölcsöt, valamint konyhakész, mindössze hőkezelést igénylő húst használhattak volna az ételek elkészítéséhez. Ezzel szemben tisztítatlan zöldséget, földes árut és nem csak hőkezelést igénylő húst is tartottak, amelyekkel az élelmiszereket szennyeződés veszélyének tették ki.

A mosogató helyiség és a közlekedő takarítatlan volt, a falak pókhálósak, a kézmosók és egyéb vízvételi helyek oda nem illő tárgyakkal voltak zsúfoltak. A padozat több helyen sérült, töredezett volt, így nem tisztántartható.

Különösen súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték az ellenőrök, hogy egyetlen kézmosó sem volt felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges szerekkel, eszközökkel. Kezet mosni csak a konyhatér kétmedencés mosogatójában lehetett, ám mindkét medence edényekkel, poharakkal volt tele.

Az ellenőrök 23 tétel nem nyomon követhető, illetve lejárt fogyaszthatósági-, minőségmegőrzési idejű élelmiszert is találtak az étkezdében.

Az egység csak az élelmiszer-biztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, egy újabb helyszíni szemlét követően nyithat újra.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – tette hozzá a Nébih.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!