szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy belső felmérésben volt, aki embertelennek nevezte, ahogyan a banknál a kezdőkkel bánnak.

Munkakörülményeikre panaszkodnak a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának elsőéves dolgozói: egy belső felmérés szerint tizenhárman közülük azt állítják, hogy hetente átlagosan 95 órát töltenek munkával, aludni pedig naponta nagyjából csak öt órát tudnak. Mindennek a társas kapcsolataik, illetve a fizikai és a szellemi egészségük is kárát látta – írja a BBC. Jelezték: ha nem tapasztalnak változást hat hónapon belül, felmondanak.

A BBC szerint a felmérés, amelyet pályakezdő banki elemzők készítettek, megmutatja, hogy milyen viszonyok uralkodnak a Wall Street vezető pénzintézeteiben.

A felmérés egyik kitöltője azt írta, bár korábban megtapasztalta, milyen állapotok uralkodnak a gyermekgondozási rendszerben, amit most kell átélnie az alvásmegvonástól a mentális és fizikai stresszen át addig, ahogyan az idősebb kollégák bánnak velük, sokkal rosszabb. „Ez már jóval túl van a kemény munka szintjén, ez embertelen és abuzív” – fogalmazott egy másik fiatal bankár.

A felmérés kitöltői azelőtt, hogy a Goldman Sachsnál kezdtek volna dolgozni, mentális egészségüket tízes skálán 8,8-asnak, fizikai egészségüket pedig 9-esnek ítélték. Azóta az előbbit 2,8-asnak, az utóbbit 2,3-asnak gondolják.

Az eredmények alapján az a javaslat született, hogy a kezdő bankárok munkaóráinak számát legfeljebb heti 80 órában határozzák meg, úgy, hogy pénteken este 9 óra után és szombaton ne kelljen dolgozniuk. A jelentésben emellett reálisabban teljesíthető határidőket és a munkafolyamatok hatékonyabb irányítását javasolják a stressz csökkentése érdekében.

A felmérést eredményeit februárban bemutatták a Goldman Sachs menedzsmentjének, a bank pedig azóta állítólag próbálják is kezelni a kiégést okozó tényezőket.

A Goldman Sachs bevétele tavaly 44,6 milliárd dollár volt – jegyezte meg a BBC.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sedacur forte BrandChannel

Ön is „kiégett” már ebben az évben? – Mindent a burnout-szindrómáról

A kiégés a stresszt követően – mi több, annak sokszor egyenes következményeként – a modern ember egyik leggyakoribb fizikai-lelki betegsége. A fokozott terhelés, annak vágya, hogy életünk minden területén maximálisan teljesítsünk, kiváló munkaerők, szülők, barátok legyünk, sajnos sok esetben oda vezet, hogy elveszítjük önmagunk és az életünk felett a kontrollt. De mi is az a burnout, melyek az árulkodó tünetei, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük?