szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szimpla alapítójának lennének ötletei, hogyan támogassa a padlót fogó üzleti szektorokat a kormány.

Ég és föld

– mondta arra a kérdésre a pesti és a berlini Szimpla kocsma alapítója, Kiss Attila a Válasznak, hogy mi a különbség a német és a magyar kormány válságkezelésében, mióta kitört a koronavírusjárvány.

Kiss elmondta, jelenleg két helye van Berlinben (a Badehaus nevű élőzenés koncerthelyszín, illetve a Hopfenreich, ahol kézműves söröket lehet kapni) és egyetlen embernek sem kellett felmondaniuk, nem fenyegeti az a veszély, hogy le kellene húzni a rolót, ráadásul egyetlen kollégát sem tud, aki bezárna a járvány miatt.

A vendéglátós szerint már a negyedik normatív támogatási programon vannak túl.

Egy éve, amikor mindent be kellett zárni, szerdáról csütörtök virradóra megszavazta a Bundestag, ellenzékestül egyébként, hogy jön a Kurzarbeitergeld.

Hozzátette, a szövetségi állam járulékostul kifizeti a dolgozók bérének egy részét. Ez akkor 65 százalék volt, ma már 80-at fizetnek.

Azt is elmondta Kiss, hogy gyorssegélyt is megszavaztak aznap a vállalkozásoknak. Másnap, azaz péntek déltől lehetett online pályázni, hétfőn pedig mind a 250 ezer berlini kisvállalkozás számláján ott volt 15 ezer euró. Novemberben és decemberben ráadásul a tavalyi forgalom 75 százalékát kifizette az állam – mondta.

Ezzel szemben itthon azt tapasztalta Kiss, hogy bértámogatás alig van, és az is későn lett bejelentve.

116 alkalmazottunk volt a járvány előtt. Ma már alig több mint tízen vannak állományban

– mondta. Ugyanakkor azt is hozzátette, nem feltétlenül kell másolni a németeket. Szerinte a korábban befizetett adó arányában is lehetne támogatni a szektort, az elképzeléseik szerint annak húsz százalékával. Ez jóval szerényebb kiadás lenne a költségvetésnek, mint amilyen a németeké. Fel is vetették, de nem lett belőle semmi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!