szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava birtokába jutott fotókon látszik az egyik teherautón lévő Balaton Bútor Kft. felirat.

A végéhez közeledik a fővárosi Széll Kálmán téren álló egykori Postapalota felújítása, amit a Népszava szerint az is erősíteni látszik, hogy elkezdődött az ingatlan bebútorozása. Az épülethez ráadásul olyan teherautók érkeztek, melyek egyikén cikkük szerint jól kivehető volt a Balaton Bútor Kft. felirat.

A veszprémi székhelyű vállalkozás Matolcsy Ádám érdekeltsége, míg a Postapalota épületét az apja, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) birtokolja.

A Népszava megjegyzi, hogy a kisebbik Matolcsy néhány éve még arról beszélt az egyik kormányközeli újságnak, hogy a „színre lépésemet követően próbáltunk odafigyelni arra, ne induljunk olyan közbeszerzésen, amely miatt támadható a Matolcsy név. Éppen azért nem koncentráltunk a belföldi piacra, termékeink nyolcvan százaléka exportra ment.”

A lap most megkérdezte Matolcsy Ádámot, aki nem cáfolta, hogy az ő bútoraik kerültek a Buda Palotába, de hangsúlyozta, tartja magát korábbi nyilatkozatához.

Eszerint „a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata”. Ugyanakkor hozzátette, hogy a gyár „partnerei közt is szerepel kereskedő, viszonteladó, aki továbbértékesítheti a termékeinket, de ennek utóéletét cégünk nem követi nyomon”.

A cikkben kitérnek arra is, hogy az épület felújítását az MNB tulajdonában álló MNB-Ingatlan Kft. fogja össze, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig a közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó állami tulajdonú cégnek minősítette korábban az MNB-Ingatlan jogelődjét. Az MNB-Ingatlan a Raw Development Kft.-t bízta meg a kivitelezéssel.

Az MNB-Ingatlan azt közölte a Népszavával, hogy „nincs, és nem is lehet ráhatása”, hogy a részfeladatokat kivel végezteti el az ingatlan teljes bútorozását 2,484 milliárd forintért vállaló Raw Development.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!