szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kecskeméti portál úgy tudja, május elejéig leállították a termelést a Mercedes-gyárban. A gyár egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Chiphiány miatt tíz napra leállt a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban – írta a Hiros.hu. A kecskeméti portál információjáról megkérdeztük a céget, de egyelőre nem kaptunk tőlük választ, úgy tudjuk, hamarosan várható hivatalos reakció.

A Reuters arról írt: a Mercedes-Benz 18 500 németországi dolgozójának csökkenti a munkaidejét, mert a globális chiphiány miatt vissza kell fogni a gyártást a brémai és a rastatti üzemben.

Januárban a chiphiány miatt egyszer már leállt a kecskeméti gyár (a győri Audi-gyárban ugyanebből az okból akkor egy műszakos rendre álltak át egy időre). A globális chiphiányt az okozta, hogy a jóval több otthon töltött idő miatt inkább a számítógépekre, szórakoztató elektronikai termékekre állították át a chipgyártók a termelést az autógyárak kiszolgálása helyett, így amikor 2020 végén váratlanul megugrott az új autók iránti kereslet, az autógyárak igényeit nem tudták kielégíteni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan Vállalkozás

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leáll a kecskeméti Mercedes-gyár?

Rég nem látott gonddal küzdenek világszerte a járműipari cégek: nincs elég chip, márpedig az nélkülözhetetlen a négy kereken guruló számítógépekhez. Nagyon úgy tűnik: elszámolta magát az autóipar, és felülbecsülte a koronavírus-járvány miatti visszaesést. A háttérben pedig felsejlenek az eddig nem kimondottan vetélytárs cégek, mint az Apple, a Sony vagy a Microsoft.