szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahol nagy a munkaerőhiány, vagy ahol erős segítség érkezik külföldi szakszervezetektől, ott van esélyük a magyar munkavállalói érdekképviseleteknek a sikerre.

Ugyan 2010 óta számottevően romlottak a szakszervezeti munka feltételei, megfelelő erő felmutatása esetén így is van lehetőség az érdekvédelemre – áll az e heti HVG-ben. Főleg az autógyártóknál tudnak a szakszervezetek eredményeket felmutatni: az Audinál és a Mercedesnél is jó pozícióból indulnak az érdekképviseletek a tárgyalásokon, a német IG Metall segítségével, de a Continental makói gyárában is sikeres lett a sztrájk.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pedig az állandó munkaerőhiány miatt indíthatja jó helyzetből a tárgyalásokat.

Ma mintegy 300 ezer szakszervezeti tag van Magyarországon – idézi a HVG Szabó Imre Szilárd 2019 végi tanulmányát. A versenyszférában alacsonyabb az arány, a kis- és középvállalkozásoknál pedig szinte nincs is érdekvédelem.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!