szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drága mulatság az eredeti pompa visszaállítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját – derül ki a jegybank honlapján megjelent tájékoztatásból.

A közlemény szerint a rekonstrukció nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy, a munkák alatt pedig az MNB zavartalanul ellátja feladatait: a Szabadság téri épület teljes állománya az átmeneti időszakban a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját.

A műemléki épület teljes külső és belső felújításának költsége 54 milliárd forint, melyet a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedez”

– közölték, hozzátéve, hogy “a munkálatok az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva és Popovics Sándor munkássága előtt tisztelegve a Raw Development Kft-vel kötött generálkivitelezői szerződés értelmében 2024-ben fejeződnek be”.

A belső udvar látványterve
©

Az MNB Székház épülete eredetileg az Osztrák-Magyar Bank budapesti fiókintézeteinek székházaként épült 1902. és 1905. között, Alpár Ignác tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban. Az ikonikus, műemléki védelem alatt álló Szabadság téri épület a jegybank megalakulása óta, immár közel száz éve megszakítás nélkül az MNB Székházaként tölti be funkcióját – olvasható a jegybank közleményében.

“Az MNB vezetése úgy határozott, hogy az épület tarthatatlan műszaki állapota okán elkerülhetetlenné vált épületfelújítást egy átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítja meg két vezérelv mentén: egyfelől helyreállítja az épületen a II. világháborút követően eszközölt átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így a világviszonylatban is egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját, másfelől pedig az MNB Zöld Programjával összhangban egy olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakít ki, amellyel a jegybank nemcsak az ikonikus épület hosszú távú felhasználását biztosítja, hanem a kor kihívásainak megfelelően karbonlábnyomát is csökkenti” – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!