szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök apjának három cégéből kettő nem fizet osztalékot, a fő cég árbevétele félmilliárd forinttal esett.

1,14 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött Orbán Győző bányacége, a Dolomit Kft. – derül ki a vállalat beszámolójából. Vagyis a Dolomit szinte a teljes, 1,3 milliárd forintos adózott profitját kifizeti a tulajdonosoknak – a miniszterelnök apja nem az egyedüli, de a többségi tulajdonosa a cégnek, így az osztalékból közel 600 millió forint mehet az ő zsebébe.

Pedig a Dolomitnak gyenge éve volt, 3,5 milliárd forintos árbevétele félmilliárddal elmarad a 2019-estől. A profitja abban az évben 1,8 milliárd forint volt. A cég beszámolója szerint az „általános üzleti környezet – különösen az elhúzódó Covid-19-pandémia és annak gazdasági hatásai – a tárgyévben nem volt kedvező, a gazdálkodás összességében kedvezőtlenebb termelési és piaci körülmények között zajlott.”

A Dolomit osztalékrátája magasabb, mint a piaci átlag. A Direkt36 egyik építőipari forrása szerint ez a kiemelkedő teljesítmény arra is visszavezethető, hogy “2010 előtt az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb ajánlattól maximum 3–5 százalékkal tértek el a megrendelők, mostanra ez az eltérés már a 30–50 százalékot is elérheti”, Dolomit pedig úgy szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban ajánlja építőanyagait.

Orbán Győző másik két cége, a Gánt Kő Kft. és a PSU Kft. nem fizetnek osztalékot. Előbbi 282 millió forintos árbevétel mellett csak 27 millió forint nyereséget ért el, utóbbi pedig 12 millió forintos árbevétellel és 941 ezer forintos veszteséggel zárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!