szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban ott van A miskolci boniésklájd, amely megtörtént eseményen alapszik, mégis fikció. Igazi különlegesség a Hoffman története és Csajkovszkij zenéje alapján készült Diótörő jégbalett. A 20 éves Ghymes együttes december 26-án és 27-én lép föl a Budapest Kongresszusi Központban.

Film
A miskolci boniésklájd

A film Novák Tünde Miskolci Bonnie és Clyde című, 2001-ben, a Magvető Kiadónál megjelent naplóregényének adaptációja. Az elsőkötetes szépírók számára létrehozott Bródy Sándor Alapítvány a könyvet 2001-ben Bródy-díjra jelölte. A regény 2004-ben Szerbia Montenegróban is megjelenik.
A film nem lineárisan meséli el Lili történetét. A két különböző idősíkban játszódó, összefonódó történetből nem akciófilm bontakozik ki, hanem egy lány felnőtté válása az ezredforduló Magyarországán.
A film megtörtént eseményen alapszik, mégis eltér a valóságtól: fikció.
Novák Tünde jelenleg tizenegy éves fegyházbüntetését tölti a Kalocsai Női Börtönben. Társa, Fekete László, 2000 júliusában, előzetes letartóztatása alatt öngyilkos lett.
Színes magyar játékfilm, 93 perc, 2004
Rendező: Deák Krisztina
Szereplők: Ráczkevy Ildikó, Hámori Gabriella, Csomós Mari

Világszám!
Bár ez Koltai Róbert hatodik nagyjátékfilmje, sok tekintetben mégis az első. Nem saját történetét meséli el a rendező, hanem itt Horváth Péter íróval és Dés

László zeneszerző-dramaturggal hármasban vászonra álmodták a jeleneteket, s ez a történet utólag így az övé lett. A filmben producerként debütál a rendező fia, P. Koltai Gábor. A film különlegesnek számít a magyar filmgyártásban, mert ez az első olyan produkció, amely élt a filmtörvény adta lehetőségekkel, és megnyert egy külső befektetőt, hogy vegyen részt a film gyártásában.
Színes magyar vígjáték, 100 perc, 2004. Rendező: Koltai Róbert; szereplők: Koltai Róbert, Bodrogi Gyula, Jirí Menzel, Bács Ferenc, Kulka János


Színház
Diótörő jégbalett

A történet cselekménye és a zene - rövidített változatban - hűen adja vissza az eredeti mű hangulatát. Az előadás gyönyörű kosztümökben, látványos, vetített díszletek között a klasszikus balettet idéző jégbalett műfajába tartozik. Mindezt erősítik a fényhatások, pirotechnikai elemek melyek egy maradandó élménnyel gazdagítják a nézőket.
A főszerepekben a tavalyi világbajnokság ezüst érmesei, Hoffman Nóra és Elek Attila. A magyar bajnok formációs csapat tagjai ugyancsak látványos elemekkel járulnak hozzá az előadás sikeréhez.
E. T. A. Hoffmann története és P. I. Csajkovszkij zenéje alapján
2004. december 28., 15.00
UTE Jégcsarnok Budapest IV. kerület Megyeri út 13.

Rutkai Bori és a Magyar Speciálisok: A Szerelem kísérő tünetei

Rutkai Bori képzőművész és a Specko Jedno zenekar szövegíró-énekesnője, a XXI. század Budapestjének “sanzon dívája”. Bori eltelt éveit összegzendő, a repertoár dalait most egy hangjátékba szőtte bele; a vetítővásznon pedig festményei, fotói és mozgóképes anyagai illusztrálják a Szikra Park-i történeteket. A zenés jelenetek az álom szerkezete szerint lazán, asszociatív módon következnek egymásból. Mesetöredékek, kihűlt slágerek, sosemvolt emlékművek, és kedves demonstrációk helyszíne ez a bizonyos Szikra Park. Üzenetek, dalok, események a Szikra Parkból - képes hangjáték
Trafó Nagyterem, 2004. december 28. 20:00

Színház, kiállítás, koncert (Oldaltörés)

Krétakör beszélgetések

A Krétakör színház a két ünnep között minden FEKETEország előadás után, este 22 órától közéleti beszélgetéseket rendez az előadások helyszínén, a Millenáris Teátrumban. A FEKETEország groteszk, kíméletlen "látlelet" hazánk aktuális állapotáról, ígyhát nem csoda, hogy a beszélgetések is ezeket az állapotokat boncolgatják.  
December 27: „Az írástudók árulása”?;Beszélgetés az értelmiség politika-, és társadalomformáló szerepéről, az értelmes és konstruktív közbeszéd esélyeiről.
A beszélgetést vezeti: Baló György
 
December 28: „Pest megér egy estet!”
A Szeretem Budapestet Mozgalom és a Krétakör közös esztrádműsora,
építészeti kalandozás zenés számokkal, irodalommal a Krétakör színészeinek előadásában. Az est házigazdái: Bojár Iván András, az Oktogon főszerkesztője és Schilling Árpád, a Krétakör rendezője

December 29. „Buzi-e vagy?” (Sickratman)
Az előítélet eredetéről és természetéről –lélektani, társadalomtudományi és nyelvészeti megközelítések. Kísérlet, játék, beszélgetés. Résztvevők: Illés Anikó (pszichológus), Dessewffy Tibor (közíró, szociológus, Kálmán László (nyelvészprofesszor), Orsós László Jakab (közíró)
Házigazda: Merényi Anna, dramaturg

Kiállítás
Átutazók - Pillanatképek Európa nagyvárosaiból

A fotókiállításon a Mosoly Alapítvány és a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok által szervezett fotótanfolyam legtehetségesebb résztvevőinek művei tekinthetők meg. Az alkotók egy programsorozat keretében Európa nagyvárosain átutazva készítenek pillanatképeket a városi életről. A tárlaton látható képeket a program első állomásán, Milánóban készítették.
A kiállítás megtekinthető: 2004. december 18. - 2005. január 16.
Millenáris Park, C épület - Aula

Modern Magyarok

A Modern Magyar Képtár kiállításának első terme a nagybányaiak és Mednyánszky László műveit, míg második terme a 19-20. századforduló stílusteremtő egyéniségei közül Rippl-Rónai, Gulácsy, valamint Nagy Balogh és Koszta képeit mutatja be. De további termekben láthatók még olyan művészek alkotásai, mint Derkovits, Szőnyi, Korniss, Moholy Nagy, Czóbel.
A Káptalan utcai kiállítások legjelentősebb művei közt említhetők: Rippl-Rónai József Alkony egy intim szobában (1892), Gulácsy Lajos Az Ópiumszívó álma (1913-18), Berény Róbert Cilinderes önarckép (1907), Galimberti Sándor Amszterdam (1914-15), Korniss Dezső Kántálók (1946).
Modern Magyar Képtár, Pécs, Káptalan utca 4
Nyitva keddtől szombatig: 10-16 óráig


Koncert
20 éves a Ghymes

A Budapest Kongresszusi Központ ad otthont a 20 éves Ghymes együttes immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertjének. A december 26-án és 27-én hallható előadás a zenekar november végén megjelenő új albumának lemezbemutató koncertje is egyben.
A „Ghymes zene” magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. A Héjavarázs című, nyolcadik Ghymes-album 2002 novemberében jelent meg az EMI kiadásában, s alig három hónap alatt platinalemez lett.
Az új dalok mellett természetesen hallhatóak lesznek a régi slágerek is. A Ghymes jubileumi karácsonyi koncertjének vendégei: Matáv Szimfonikus Zenekar Ligeti András vezényletével, Ónodi Eszter, Hobo és Kiss Bernadett.
Budapest Kongresszusi Központ, december 26-27
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lesérült a Spice Girls-koncerten Emma Stone

Lesérült a Spice Girls-koncerten Emma Stone

Már Magyarországon is lehet LNG-kútnál tankolni

Már Magyarországon is lehet LNG-kútnál tankolni

MNB: A babaváró hitel miatt változnak az adósságfék szabályai

MNB: A babaváró hitel miatt változnak az adósságfék szabályai

Durva feltételekkel működhet tovább az Uber Romániában

Durva feltételekkel működhet tovább az Uber Romániában

De vajon biztonságban van, akinek Huawei gépe van?

De vajon biztonságban van, akinek Huawei gépe van?

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja