szerző:
MTI

Több mint tizennégy futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait a világ legrangosabb könyvszakmai vásárán. A Frankfurti Könyvvásár idei díszvendége India, egyik központi témája a digitalizálás.

Száztizenegy ország részvételével kedden megnyílt a világ legrangosabb irodalmi seregszemléjének tartott Frankfurti Könyvvásár.
 
A Majna-parti városban az ötvennyolcadik hasonló vásárt rendezik, s ez alkalommal a díszvendég India lesz.
 
Több mint tizennégy futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait,amelyek száma becslések szerint megközelíti a 400 ezret. A vásárra időzített, újonnan megjelenő könyvek száma pedig 110 ezer körül mozog.
 
Az idei könyvvásár egyik súlypontja a digitalizálás, ami on-line könyvtárak létrehozását teszi lehetővé, s ami az elkövetkező években még inkább forradalmi változásokat hozhat a könyvelőállításban.
 
A kiállítás kedden szakmai nappal kezdődött, a nagyközönség számára szerdán nyitja meg kapuit. A rendezők az elmúlt évek adataiból kiindulva arra számítanak, hogy vasárnapig mintegy 300 ezer látogató keresi fel a világ legnagyobb könyves szakvásárát.
 
Magyarország, amely 1999-ben volt a frankfurti könyvvásár díszvendége, ez alkalommal is reprezentatív bemutatóval vesz részt. A magyar standot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Collegium Hungaricum, azaz a berlini Magyar Kulturális Intézet közösen szervezte, s annak tematikája kettős. Egyrészt az 1956 ötvenedik évfordulója alkalmából a magyar forradalmat idézi fel, másrészt a Németországban zajló magyar kulturális évad keretében a kortárs irodalomról igyekszik szemléltető képet adni.
 
Ennek jegyében két, német nyelven ezúttal megjelenő könyv bemutatására kerül sor. Az egyik Rainer M. László Nagy Imréről szóló könyve, míg a másik egyfajta "szerelmi vallomás" a német fővároshoz, s a Berlin, Meine Liebe címet viseli. A könyvben azok a magyar írók - köztük Nádas Péter, Dalos György, Konrád György, Kertész Imre vagy épp Esterházy Péter írja le a német fővárossal kapcsolatos élményeit, akik az elmúlt években ösztöndíjas művészként hosszabb időt töltöttek a német fővárosban. 
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Se koncepció, se dizájn: jelenlétünk a Frankfurti Könyvvásáron

A magyar standnak két értelmes momentuma van. Az egyik polcon magyar szerzők idegen nyelven megjelent művei; bár a koncepció nem látszik. Egy kellemesebb sarokban meg az utóbbi időben megjelent, nagyobb visszhangot kiváltó szépirodalmi művek sorakoznak. De a többi botrány. - Kritikusunk a helyszínen járt.

MTI Kult

Frankfurti Könyvvásár: Észak-Korea lemondta

Jürgen Boos, a világ legnagyobb könyvbemutatójának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy Phenjan minden magyarázat nélkül mondta le a részvételt, de nem zárta ki, hogy kis számú küldöttséget küld a kedden este megnyílt kiállításra és vásárra.

hvg.hu Kult

Frankfurt dosszié

Októberben publikáltunk cikket a Frankfurti Könyvvásár hivatalos magyar pavilonjáról. A bírálat vihart kavart, s a reakciókból újabb cikkek születtek. Öszegyűjtöttük, hol is tartunk most.

Kult

A Frankfurt-vita folytatódik

"A látogatók és a magyar könyves szakmát, a magyar irodalmi életet képviselő magyar stand szempontjából nem magyaráz semmit, hogy ki bérelte a stand egy jelentős részét. Ez nem menti a koncepciótlanságot, az ötlettelenséget, az összecsapott hatást." - Lóránd Zsófia, aki a Frankfurti Könyvvásár magyar standját bírálta, az intézményi válaszokra reagál a hvg.hu-hoz eljuttatott írásában.