Fújhatjuk!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rokonhelyzetek: lengyel és magyar kortárs fotók egy kiállításon. Szerelem másképpen: román film - diadalút előtt? A vadnyugat alkonya - egy etnográfus képei a letűnt észak-amerikai indiánokról. Guca: Romeo drámája a déli rezesek fújóversenyén. Zöld szavak: irodalom a Zöld Pardonban. Hűsítő ügyek és hűsítő helyek, galériák, mozitermek és árnyékos open-air szórakozóhely a hvg.hu ajánlójában!


Alkony
Edward S. Curtis fotóiból

© Millenáris
A vadnyugat alkonya az etnofotó hajnalán...
Karl May és Cooper sok generáció alapélménye. Még akkor is működik az indián-romantika, ha az "egzotizált" indiánképen, a mítoszokat erősítő filmeken túl a valódi, dokumentumértékű fotók is hozzáférhetők nálunk.
Nem akarnánk táplálni ezt a fajta képet, de... mégis, engedtessék meg itt némi pátosz:   nem lehetséges elmenni a fényképek mellett úgy, mintha csak gyorsan átlapoznánk egy történelemi fotóalbumot.

Nem tehetünk mást, mint hogy megállunk, és magunkban elgondolkodunk ezeken a csodálatosan megszerkesztett fotográfiai mesterműveken, és lerójuk tiszteletünket az elismert fotográfus és etnográfus Edward S. Curtis előtt. Célja az volt a felvételekkel – és mondhatjuk, ezt tökéletesen el is érte –, hogy bemutassa az észak-amerikai indián törzsek sokszínűségét. A kiállítás hatvan, múzeumi minőségű művészeti fotográfiát mutat be. A legtöbb nyomat azoknak a rendkívül ritka eljárásoknak az alkalmazásával készült, amelyeket Curtis eredetileg használt a leginkább nagyrabecsült munkái létrehozásánál.

július 10-ig; Bp. Millenáris

 
Fújhatjuk
Guca! (Trombitaverseny)

Eleged volt a balkáni rezesekből? A sírvavigadós, exjugoszláv trattatából? A Ka-las-nyiiii-kov-ból? Ne legyél igazságtalan. Ez a zene azért valamit nagyon tud az itteniek (ottaniak) lelkéről. Hátha ez a film is. Juliana, a legnagyobb szerb trombitás, Satchmo 16 éves lánya szerelembe esik Romeóval, a rivális roma trombitás zenekar, a "Sandokan Tigrisei" fiatal trombitavirtuózával. Satchmo hallani sem akar kapcsolatukról, mindent megtesz, hogy elválassza a szerelmespárt. De mint Louis Armstrong nagy csodálója, megígéri: ha Romeo jobban játszik és megveri őt a nagy trombitásversenyen, a Guca Fesztiválon viheti a lányát. Ezek után Romeónak nincs más választása: meg kell próbálnia a lehetetlent: jobban kell játszania Juliana apjánál. Most tehát...fújhatja..!

Guca! / Gucha;  szerb-osztrák-német vígjáték (2006),rendező:  Dusan Milic

 

Szomszédok
Szerelem másképp

A kortárs román film diadalmenetben van Európa fesztiváljain és mozitermeiben. Itt az idő, hogy mi is, szomszédok, képbe kerüljünk. Tessék, ismét egy mai román film. Nekünk - már csak e szomszédság okán is - kötelező darab.

Alexandráról és Kikiről mindenki tudja, hogy mennyire jó barátnők. Igazából a viszonyuk túllép a barátságon és a szereteten, végzetesen vonzódnak egymáshoz. Kiki és Sandu testvérek, néha sokat civakodnak. Valójában ők is szerelmesek egymásba. A Szerelem másképp a különös hármas történetéről szól.

Legaturi Bolnavicioase; román film (2006),rendező:  Tudor Giurgiu

 

Rokonhelyzetek
Ireneusz Zjeżdżałka és Szilágyi Lenke fotói

© Ireneusz Zjeżdżałka, Platán
Két kelet-európai fotográfus állít ki a Lengyel Intézetben, Budapesten. A képek persze nem ugyanúgy, de persze mégis ugyanarról beszélnek. Arról, hogy mi van itt... Illetve ott.

Ireneusz Zjeżdżałka 1972-ben született Września városban (Lengyelország). Fotóművész, 2002 óta a Lengyel Fotóművészek Szövetségének tagja, kritikus, 2003 óta a negyedévenként megjelenő „Kwartalnik Fotografia” főszerkesztője. A Poznani Mezőgazdasági Akadémián folytatta tanulmányait. Eleinte természetfotózással foglalkozott. A kilencvenes évek végén debütált a VIII. Országos Fotóművészeti Szalonon Żaryban és a X. Hegyi Fotográfiai Biennálén Jelenia Górában. 1998-2003 között kurátorként dolgozott a poznani „pf” galériában.

Szilágyi Lenke az egyik legismertebb és legjobb hazai fotóművész. Debrecenben született 1959-ben. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotószakán végzett 1980-ban. 1981 óta vesz részt hazai és külföldi kiállításokon. 1985-től játékfilmek, színházi produkciók és archívumok fotósa. 1990-től a Beszélő c. lap munkatársa.

július 1-ig; Bp. Lengyel Intézet


Zöld szó
Irodalom a ZP-ben

A Zöld Pardon évek óta nemcsak a koncertekről és a bulizásról szól: tavasszal és nyáron a Magvető kiadó köré tömörült írókat látja vendégül a hely. Esterházy Péter mellett megfordult itt már többek között Bartis Attila, Kemény István, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál.

A beszélgetések abban különböznek a megszokott irodalmi rendezvényektől, hogy a napfény, a jó levegő és a lazító italok az átlagosnál oldottabbá teszik az eszmecserét, mely a „szakmai” kérdések boncolgatása mellett (vagy helyett) gyakran kötetlen csevegéssé alakul. Idén Király Levente és Sárközy Bence szerkesztők kérdezik az írókat és költőket.

Az első vendég az idei nyárban Grecsó Krisztián, akinek nemrég jelent meg új regénye, a Tánciskola.

május 30; Bp. ZP