Országosan körözik az ellopott képeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség mellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is közreműködik a jászberényi Jász Múzeum raktárából ellopott képek felkutatásában; az alkotások ismertségük miatt nehezen értékesíthetők a műgyűjtők és -kereskedők körében - mondta el közgyűjtemény igazgatója.

H. Bathó Edit igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt héten eltűnt műtárgyak között van Than Mór két történelmi személyiséget, Batthyány Lajos mártír miniszterelnököt és gróf Bercsényi Miklós tábornokot megörökítő portréja, valamint egy Szűz Mária-kép és egy Palotásy János zeneszerzőt ábrázoló alkotás.
 
A festmények 5-6 millió forint körül adhatók el, ám eszmei értékük jóval meghaladja ezt az összeget. A tolvajok feltehetően gyakorlatlanok voltak, mert a képeket a rámájukról lefejtve vitték el, így a retusálásra váró alkotások megsérülhettek - jegyezte meg a múzeumigazgató.
 
Elmondta, hogy mivel nekik nincs kapcsolatuk műgyűjtőkkel és -kereskedőkkel, e körökben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai érdeklődnek a Jászság számára nagyon értékes festmények esetleges felbukkanásáról. Emellett a rendőrség is nyomoz a bűnügyben - tette hozzá.
 
H. Bathó Edit kitért rá, hogy a raktár, ahonnan a képeket ellopták, a betörés óta állandó védelem alatt áll, és onnan az értékesebb tárgyakat egy másik épületbe szállították át. A raktárat egyébként szükségből használta a múzeum, kiváltását előbb-utóbb szeretnék megoldani.
 
A négy értékes olajfestményt a jászberényi Jász Múzeum egyik raktárépületéből július 29-én lopták el, miután az ablakrácsot kifeszítették, az ablakot betörték. A bűncselekményt másnap reggel az egyik múzeumi dolgozó észlelte.