Törölték a Bánk bán bemutatóját Los Angelesben

Törölték a Bánk bán bemutatóját Los Angelesben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Magony Zsolt, a Los Angeles-i Bánk bán-előadások társproducere megerősítette, hogy a Los Angeles-i Opera vezetői - Eli és Edythe Broad - bejelentették, törölték a négy, novemberre tervezett előadást.

„Sajnálattal közöljük, hogy a 2011/12-es évadban mégsem kerül színpadra Erkel Ferenc operája, a Bánk bán, noha mind a társulat, mind a magyar kollégák fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy a közös produkció létrejöjjön” - olvasható a Los Angeles-i Opera közelményében.

Plácido Domingo
©

Az intézményvezetők diplomatikusan fogalmaztak, és egyeztetési nehézségekkel indokolták, hogy miért nem kerül sor a bemutatóra. Az eredeti közlemény szövege szerint „nem sikerült időben megállapodniuk a Bánk bán olyan előadásmódjában, ami megfelelne művészeti követelményeiknek és az opera jelentőségének”, ugyanakkor nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a jövőben színpadra kerül a magyar opera.

Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo, a Los Angeles-i Opera igazgatója decemberben jelentette be közös sajtótájékoztatón, hogy a magyar kulturális tárca - 200 millió forintos - támogatásával novemberben bemutatják az Erkel-operát a tengerentúlon, mégpedig Plácido Domingó vezényletével.

„Szerettük volna a héten, 20-án elindítani a jegyértékesítést, magyar részről azonban sajnos folyamatosan módosultak a határidők, és a 43 tagú Los Angeles-i igazgatóságot ez okkal zavarta meg” - fűzte hozzá a Megakoncert produkciós iroda egyik vezetője, Magony Zsolt.

Véleménye szerint a magyar kormány 200 millió forintos garanciája, az ígért támogatás elég nyomós érv ahhoz, hogy egy későbbi időpontban mégis létrejöjjenek a Bánk bán-előadások, arról már nem is beszélve, hogy Plácido Domingo elkötelezett Erkel művének bemutatása mellett. A bejelentés egyébként a The Los Angeles Times-ban is napvilágot látott.