Amit csak kevesen tudnak Amy Winehouse-ról

Amit csak kevesen tudnak Amy Winehouse-ról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amy Winehouse brit énekesnő-dalszerző 27 éves korában, szombaton halt meg. A bulvárlapok évek óta címoldalon taglalták magánéleti, alkohol- és drogproblémáit. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit csak a rajongók tudhatnak a többszörös Grammy-díjas díváról.

Szombat este érkezett a hír, hogy londoni lakásában holtan találták Amy Winehouse énekesnőt. A brit rendőrség eleinte visszafogottan nyilatkozott, nem közölt nevet, ám néhány órával később megerősítették, hogy az évek óta alkohol- és drogproblémákkal küzdő, 27 éves énekesnő-dalszerző élettelen testét találták meg.

Egyelőre vizsgálják, hogy mi okozhatta Winehouse halálát, akit az orvosok 2008-ban figyelmeztettek: tüdőtágulata van, és az életébe kerülhet, ha nem hagyja abba a drogozást. Barátai szerint egyébként alkohollal kombinált extasy-túladagolás okozhatta a halálát. Az IMDb filmes adatbázisa életrajzán kívül számos érdekességet is felsorol az ötszörös Grammy-díjas énekesnőről. Ezekből szemezgettünk.

Amy Winehouse. Csak 27 éves volt
©

Gyógyszerész és taxisofőr ősök

A brit énekesnő 1983-ban Londonban született, Amy Jade Winehouse néven, zsidó család gyermekeként: édesapja taxisofőr, édesanyja gyógyszerész. Zeneszeretetét szüleitől örökölte, előbb bátyja gitárján játszott, később, 13 éves korában saját hangszert kapott.

Amy Winehouse és férje, Blake Fielder-Civil - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Piercing és tetkók 14 évesen

Tízévesen Sweet 'n' Sour néven rap-együttest alapított, természetesen ő volt a fanyar „tag”. Tetoválásait és testékszereit látva nem meglepő, hogy Winehouse lázadó kamasz volt: 14 éves korában kicsapták a londoni Sylvia Young Theatre Schoolból, mert piercinget tetetett az orrába. Ekkor készültek első tetoválásai is.

Csak két albuma volt

Zenei karrierje 16 éves korában indult: alkalmanként klubokban énekelt és kis költségvetésű demókat készített. 19 éves volt, amikor első, jazzes hangzású lemeze, a Frank megjelent (2003-ban). Második - egyben utolsó - korongja, a 2006-os a Back to black életének fájdalmas momentumai köré épült: se veled, se nélküled kapcsolata Blake Fielder-Civillel, akivel egyébként 2007-ben házasságot is kötött, majd két évvel később elvált. A korongot az NME zenei magazin az évtized legjobb albumai közé sorolta.

A kicsi Wino

Winehouse beceneve - a brit bulvárlapok előszeretettel hívták így - Wino volt. Az alacsony, törékeny, mindössze 160 centis lány teste drogfüggősége és bulimiája miatt évről évre csontosabb lett. Életvitele és magánéleti botrányai miatt nem kapta meg az amerikai vízumot, így nem vehetett részt a 2008-as Grammy-díjátadón Los Angelesben, noha öt kategóriában díjazták. Övé lett az év legjobb popalbuma, az év albuma, a Rehab az év dala, Amy pedig az év legjobb női előadója pop kategóriában, emellett őt választották a legjobb új előadónak. Alicia Keys és Lauryn Hill mellett Winehouse az egyetlen női előadó - és az első brit -, aki a legtöbb elismerést zsebelte be egyetlen évben.

Még Keith Richards is beszólt neki

A Grammy-malőr után viszont igencsak megtépázta hírnevét, hogy a második leggyűlöltebb személyiségnek választották Nagy-Britanniában. Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa - aki egyébként maga is nagy kokainfogyasztó hírében áll - azt mondta róla akkoriban, hogy ha nem változtat életvitelén, nem lesz sokáig a pályán.

Énekelt Mandelának és Abramovicsnak

2008 júniusában tüdőtágulatot diagnosztizáltak Winehouse-nál, kórházi kezelésre szorult. A kezelések között viszont engedélyezett magának egy rövid kiruccanást: Rehab és Valerie című dalával fellépett Nelson Mandela 90. születésnapi partiján a londoni Hyde Parkban. Mandela tapsolt és gratulált az énekesnőnek. A dalaiban jazz, soul, pop, reggae és R&B hangzást ötvöző Winehouse magánfellépéseket is vállalt: Roman Abramovics orosz oligarcha moszkvai partiján például kétmillió fontot kapott egyórás műsoráért.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Zsák a foltját - az Osbourne-barátság

Kevesen tudják róla, hogy 2004-ben jelölték az először 1992-ben kiosztott, Nagy-Britanniában és Írországban legjobb albumnak járó Mercury Music Awardra. Barátnője volt a botrányos életéről is ismert énekes, Ozzy Osbourne lányának, Kellynek. Férje, Blake pedig - aki egyébként néhány éve börtönbe is került: verekedéssel és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolták - Lily Allen LDN című számának videoklipjében tűnt fel.

Jacko vagy Jacko felesége

Winehouse MIchael Jackson halála után azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy kijelentette: „Sosem tudtam eldönteni, hogy Michael Jackson akartam-e lenni, vagy a felesége. Nem érdekel, mit mondanak róla az emberek, mert kib***tt nagy zseni volt.”

Kudarcba fulladt belgrádi fellépése után menedzsere bejelentette, hogy az énekesnő teljes európai koncertkörútját törölték, így az augusztusi Sziget Fesztiválon sem lép fel. Hivatalos Facebook-oldalára egyébként - melyet több mint 2 680 000 ember lájkolt - halálhírét követően egy fekete-fehér képet tettek ki, amihez eddig több mint 45 ezer hozzászólás érkezett, zömében búcsúüzenetek: „Hiányzol”, „Mindig szeretni foglak”, „Jó utat”.