Tízezren látták az ellopott Csontváryt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vasárnapig láthatja a közönség Pécsen Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerült festményét.

A hét végén lejár a kölcsönzés ideje, ezért a június 15-én, a Csontváry Múzeumban kiállított művet vissza kell adni a tulajdonosának - mondta Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerdán.   

A festmény kiállításához tárlatvezetések és előadások is kapcsolódtak, a múzeum ez idő alatt több mint 10 ezer látogatót fogadott.

Az 1902 körül készült Szerelmesek találkozása 2006-ban a hazai árverések történetében rekordáron, 230 millió forintért kelt el. A képet korábban még nem állították ki, az aukcióig sem a szakma, sem a közönség nem láthatta teljes egészében, reprodukálva is csak egy részlete volt Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

A művész átmeneti korszakának főműveként számon tartott, értékét tekintve 288 millió forintra becsült festményt több műalkotással együtt idén márciusban ellopták egy budapesti lakásból. A tárgyak előkerültek, a Szerelmesek találkozását az egyik tolvaj apósának fővárosi otthonában, befalazva találták meg.

Ezután Sárkány József, a baranyai múzeumi igazgatóság művészettörténeti osztályvezetője felvette a kapcsolatot a kép tulajdonosával, aki hajlandó volt kölcsönadni a festményt azért, hogy azt egy ideig a nagyközönség is láthassa. A múzeumnak csak szállítási és biztosítás díjat kellett fizetnie a tárlat idejére.

Sárkány József korábban azt mondta, a kép kölcsönkérésének gondolata annak okán vetődött fel, hogy a Csontváry mintegy száz alkotásból álló életművéből negyvenkettőt őrző múzeum Pécsen van, egy mű értéke pedig abban a közegben mérhető fel igazán, ahova tartozik. A magántulajdonban lévő Csontváry-kép kiállítása emellett segít az alkotó életművének megismerésében, megértésében.