Több ezer zsidó emléket gyűjtöttek össze egy lengyel honlapon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint háromezer lengyel zsidó tárgyi emlék, vagyis judaika tekinthető meg abban az internetes adatbázisban, amelyet a Varsóban épülő Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma hozott létre.

Andrzej Cudak, a múzeum igazgatója a Központi Judaika Adatbázis hétfői ünnepélyes bemutatóján egy nagyobb projekt részének nevezte a zsidó kultúra tárgyi emlékeit tartalmazó adatbázist. A múzeum egyik alapvető feladataként emelte ki a virtuális gyűjtemény vezetését, melynek köszönhetően magánszemélyek és kutatók világszerte hozzáférhetnek a lengyel zsidóság ezeréves történetét bemutató emléktárhoz.

Az adatbázis most a Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma és a Zsidó Történeti Intézet gyűjteményeiben található egyedi tárgyak illetve dokumentumok digitalizált változatát tartalmazza: köztük 16. századi kiadványokat, Wladyslaw Szpilman zongoraművész és zeneszerző nyakkendőjének vagy a varsói gettó területén működő fogorvosi rendelő cégtáblájának képét.

A tervek szerint a jövőben több mint 500 lengyelországi múzeum és archívum zsidó kulturális emlékeit gyűjtik majd egybe. Ezenkívül más lengyel és külföldi intézmények gyűjteményeiben őrzött judaikák is bekerülnek a virtuális tárlatba.

Lengyelországban a második világháború után nagyon kevés zsidó dokumentum és zsidó származású művészek alkotta műtárgy maradt fenn. A zsidó kultúra legtöbb tárgyi emlékét a Zsidó Történeti Intézet őrzi, amelynek gyűjteményében csaknem 15 ezer kiadvány, mű- és kegytárgy található.

Az adatbázis a navigart.jewishmuseum.org.pl honlapon érhető el.