Kultikus tárgyhoz juthatnak Lennon rajongói vagy gyűlölői

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy Los Angeles-i aukciósházban elárverezik Mark David Chapman, Lennon gyilkosának leveleit. A tulajdonos, Stephen Spiro megbízásából 75 ezer dolláros fix áron kínálják megvételre a ritkaságot.

Árverésre bocsátották Lennon gyilkosának leveleit, amelyeket az őt elfogó rendőrtisztnek írt harminc évvel ezelőtt.

Az aukciót a Moments in Time Los Angeles-i árverési ház bonyolítja le. A dokumentumok birtokosa, a levelek címzettje, Stephen Spiro megbízásából 75 ezer dolláros fix áron kínálják megvételre Mark David Chapman leveleit.

A merénylő, aki harminchárom éve ölte meg John Lennont, 1983-ban írta a négy levelet az őt letartóztató Spirónak, miután bűnösnek vallotta magát, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték - azzal, hogy legkorábban húsz év után kérelmezheti szabadon engedését.

Az első levélben megmagyarázta Spirónak, miért is ír neki: egyebek mellett arra kérte, hogy segítsen felkutatni azt a Zabhegyező példányt, amelyet a regény megszállott rajongójaként akkor is magánál tartott, amikor 1980. december 8-án a manhattani Dakota épületben lévő otthona előtt, az utcán lelőtte Lennont.

Spiro a levél kézhezvétele után azért válaszolt Chapmannak, mert arra gondolt, hátha bizonyítékokat szerezhet Chapman más célpontjaira vonatkozólag, illetve kiderítheti, voltak-e segítőtársai a gyilkosságban.

Egy másik levelében Chapman azt kérdezte a rendőrtől, szerinte Lennon "szélhámos" volt-e vagy sem, a Zabhegyező főhősének, Holden Caulfieldnek a véleményére utalva, aki J. D. Salinger regényben képmutatónak és szélhámosnak tartotta a felső tízezer tagjait. 

A levelezés váratlanul szakadt meg, Spiro szerint valaki figyelmeztethette Chapmant a börtönben, hogy ne levelezzen a rendőrséggel.

Spiro rendőri pályafutásának 1983-ban egy sérülés vetett véget, ám a leveleket harminc éven át megőrizte. Mint mondta: most azért bocsátotta őket árverésre, hogy fedezni tudja rákbetegségének és egyéb egészségügyi problémáinak kezelését, de az is motiválta, hogy nyilvánosságra hozza azokat, mert úgy véli, "a történelem részei".

A 66 esztendős Spirónak az utolsó levelet követően semmilyen kapcsolata nem volt az elítélttel. Az 57 esztendős Chapman szabadlábra helyezési kérelmét augusztusban hetedik alkalommal is elutasította a bíróság.