Megvan, mi kerül a lakatlan talapzatra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy lócsontvázat ábrázoló szobor és egy 10 méteres hüvelykujj fogja díszíteni 2015-től a londoni Trafalgar teret.

Hans Haacke német művész Ajándékló című alkotását és David Shrigley Valóban jó című bronz hüvelykujját választotta ki pénteken a londoni önkormányzat a tér szoborcsoportjainak 1841-ben emelt, azóta több mint 150 éven át lakatlan negyedik talpazatra. A lócsontvázat, amelynek egyik lábát a londoni értéktőzsde árjegyzője díszíti, 2015-ben állítják fel. A szobor állítólag utalás akar lenni a téren lévő lovas szobrokra. Shrigley óriáshüvelykujja, amely egy összezárt kézből nyúlik ki, állítólag a pozitivitást akarja sugallni, és 2016-ra kerül a negyedik talpazatra.

Boris Johnson polgármester szerint az önkormányzat két nagyon különböző alkotást választott ki, de mindkettő a maga nemében nagyon talányos.  A negyedik talapzatra eredetileg lovas szobrot terveztek, de sohasem készült el. Másfél évszázadig semmi sem volt rajta, 1999-től kezdtek el a londoni önkormányzat köztéri képzőművészeti programja keretében műalkotásokat helyezni rá, melyeket másfél évente cserélnek. 

Jelenleg egy majd ötméteres kakas van rajta, Katharina Fritsch német szobrász alkotásával a hős katonák komor emlékműveinek akart ellenpontot komponálni a térre.