szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emlékezésre felhívó matricát ragasztanak arra az 1517 házra, amelyeket 70 éve sárga zsidó csillaggal jelöltek meg.

Április 5-én 70 éve lépett hatályba az a rendelet, amely minden hat évnél idősebb zsidónak nyilvánított magyar állampolgárt sárga csillag viselésére kötelezett. Ez az intézkedés csak egy állomása volt annak a folyamatnak, amelynek végcélja a zsidóságnak a társadalomból való teljes kitaszítása és a zsidónak nyilvánított lakosságnak a nem zsidó lakosságtól való teljes elidegenítése volt.

Ebbe a folyamatba illeszkedik az az 1944. június 16-án életbe lépett rendelet is, amely a budapesti zsidó lakosságot hatalmilag kijelölt kényszerlakhelyekre költöztette, szám szerint 2000 épületbe a város különböző kerületeiben.

Ezek az úgynevezett „csillagos házak”, amelyeket egy jól látható hatágú sárga csillaggal jelöltek meg, és amelyekben összesen több mint 200 ezer ember élt összezsúfolva, mostoha körülmények között a budapesti gettó falainak 1944. december 10-ei felhúzásáig.

Közösségi anyaggyűjtéssel az emlékezésért

Az OSA Archívum Csillagos házak nevű, januárban elindított projektje ennek a 2000 épületnek a megmutatására hozott létre egy online interaktív térképet, és elbeszélésgyűjteményt – azzal a szándékkal, hogy „láthatóvá és nyilvánvalóvá tegyék, hogy mindaz, ami 1944-ben történt, nem múlt el nyomtalanul”.

A szervezők szerdán sajtótájékoztatón ismertették az eddig csak online létező projekt következő, immár közösségi cselekvésre építő állomását. Szeretnék, ha 2014. június 21-én a még álló 1571 csillagos ház jelenlegi lakói és bérlői valamilyen jelképes módon megemlékeznének az egykor csillagos házak tragikus sorsú lakóiról.

„Tudta-e Ön, hogy ez az épület 1944-ben csillagos ház volt? Emlékezzünk ugyanitt 2014. június 21-én!” Ezzel a felirattal ellátott matricát ragasztanak ki mától mind az 1571 házra a projekt önkéntesei, hogy a lakók is megtudhassák, milyen múltú a hely, ahol élnek. A szervezők azok jelentkezését is várják, akik szívesen szerveznének rövid, nyilvános megemlékezést – nem kell nagy dologra gondolni – akár egy rövid zenemű, irodalmi szövegek előadásával, közös elhatározással készített emléktábla kihelyezésével vagy együtt, csendben eltöltött néhány perccel.

„Magunknak csináljuk”

Rév István, az OSA Archívum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az évente éppen száz éves budapesti épületeket bemutató Budapest 100 projekt egyik legutóbbi résztvevője éppen egy csillagos ház volt, innen jött az ötlet, hogy a 2014-es holokauszt-emlékév kapcsán szervezzenek egy „Budapest 70”-et is, amely „a magyarországi holokauszt történetének egy elfeledett fejezete”.

„Ez egy budapesti program, magunknak, budapestieknek csináljuk” – mondta Rév, kiemelve ezzel, milyen fontos, hogy a saját közös múltunkkal mi, annak örökösei kezdjünk valamit. „Ennek első lépése, hogy tudomást veszünk róla” – tette hozzá.

A nagy vállalkozás úgy tűnik elindított valamit. Több mint 100 házhoz tartozik már személyes történet, jelentkeztek egykori és jelenlegi lakók is, hogy meséljenek. Van, aki véletlenül bukkant fotókra, visszaemlékezésekre, és olyan is akad, aki önszorgalomból nyomozta ki a ház múltját, amelyben lakik. A Budapesti Fővárosi Levéltár igazgatója, Kenyeres Imre pedig bejelentette: a birtokukban van több mint 600 csillagos házhoz kapcsolódó kérvény és beadványt, amelyet a rendelet kiadása utáni hetekben a beköltöztetettek tömegesen írtak, Csillagos házak projekthez digitalizálva az OSA rendelkezésére bocsájtják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Az egyetemi "modellváltás" az értelmiség megleckéztetése

Az egyetemi "modellváltás" az értelmiség megleckéztetése

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden