A Szépművészeti szerint nincs náluk lopott műtárgy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Szépművészeti Múzeum szerint eddig sem az egyiptomi hivatalos szervek, sem szakemberek nem keresték meg őket azokkal a műtárgyakkal kapcsolatban, melyeket Egyiptom szerint gízai ásatásokról loptak el, a kérdéses műkincsek eredete pedig tisztázott és ismerik az eredeti tulajdonos nevét is.

Mint arról beszámoltunk: pert indított az egyiptomi műkincsvédelmi minisztérium Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amelyet 2002-ben csempésztek ki az észak-afrikai országból.

A Szépművészeti Múzeum pénteken azt közölte: műtárgyvásárlásaik során mindig a legnagyobb körültekintéssel jártak el, így csak olyan műtárgyak kerülhetnek a múzeum gyűjteményébe, amelyeknek eredete és jogi háttere tisztázott. Ez a múzeum egyiptomi gyűjteményébe került műtárgyakra is igaz, és közleményük szerint a múzeum szakemberei minden esetben kétséget kizáróan igazolni tudják a gyűjteményben őrzött műtárgyak legális eredetét.

Mohamed Ibráhím egyiptomi miniszter csütörtökön azt közölte: a műtárgyakat a Gíza tartományban található Szakkára település körüli ásatásokról lopták el, majd Franciaországba és Magyarországra juttatták azokat. A leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az időszámításunk előtti harmadik évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001-ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

Az egyiptomi reliefet 2013-ban vásárolta meg a múzeum a híres Rupert Wace Ancien Art nevű londoni műkincskereskedő cégtől, ahonnan a British Múzeum és a Louvre is már több antik műtárgyat vett. A műtárgy megvásárlásakor különös hangsúlyt helyeztek az eredet ellenőrzésére, illetve a "tőlük elvárható gondosság tanúsítására" - írják közleményükben.

"A műtárgynak 1974-ig visszamenőleg írásos dokumentációval igazolható az eredete, de ismerjük az 1974 előtti tulajdonos nevét is. Ezen túl, a műkereskedelemben lévő műtárgyak regisztrációjával foglalkozó nemzetközi cég, az Art Loss Register nyilatkozata, illetve a szerződés egyes rendelkezései is mind garanciát nyújtanak Magyarország jogszerű tulajdonszerzésére. A szerződés egyébként azt is rögzíti, hogy ha mindezek ellenére mégis bebizonyosodna a műtárgy illegális eredete, akkor az eladó visszatéríti a vételárat" - teszik hozzá.

Hangsúlyozzák: eddig sem az egyiptomi hivatalos szervek, sem szakemberek nem keresték meg őket ez ügyben, de ha ez megtörténik, az intézmény minden birtokában lévő információt és dokumentumot rendelkezésre bocsát majd a műtárgyak származását illetően.