Szolnok nyitja a fesztiválszezont

Szolnok nyitja a fesztiválszezont

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fesztiválszezon egyik legerősebb nyitánya a Tiszavirág Fesztivál június 16-20-ig várja a vendégeket – belépő nincs.

Magyarországon először Szolnokon mutatkozik be a Franciaországban tömegeket megmozgató La Rue Ketanou.  A párizsi trió zenéje ötvözi a francia sanzon, a folk rock és a reggae elemeit, bohém, színházias, humoros előadással tarkítva. Ismét eljön a fesztiválra a dánok blues favoritja, Tim Lothar, és fokozza a várhatóan jó hangulatot a német kortárs-sanzon zászlóvivője a berlini BudZillus is. A belga zenei színteret idén a salsát, a balkán népzenével, punk-al és ska-val ötvöző  Jaune Toujours képviseli.

A nemzetközi hangok mellett a magyar zenészek sem hiányozhatnak. Első szabadtéri nagykoncertjét adja Szolnokon Rúzsa Magdi, és idén látható lesz a hazai folk-díva, Palya Bea is.  A Manu Chao-féle punkos latin vonalat hibátlanul hozó Ocho Macho mellett itt lesz többek között Ferenczyi György és a Rackajam, az Ozone Mama, és Európa legjobb Elvis-zenekara, az Ed Phillips and the Memphis Patrol.

A fesztivál egyik különleges pillanatának ígérkezik a Kowalsky meg a Vega, és a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő zenekrának közös koncertje, de itt lesz a Guns ’N Roses- örökség hazai zászlóvivője, a Hollywood Rose-t is. Az új generációt többek között a Muriel, a The Bosky, képviseli, de idén sem marad el a fesztiválon fellépő zenészekből összeálló alkalmi formáció, a Tiszavirág Blues Jam sem. A Cseh Tamás Program keretén belül zeneipari szakmai pódiumbeszélgetések, és fiatal tehetséges előadók koncertjeit élvezheti a közönség.

A legjobb borok a pincegazdák kiszolgálásában

A Borházak Utcája idén is a legjobb családi borászatok felhozatalát kínálja. Ahogyan azt a borbarátok megszokhatták már, idén is közvetlenül a borosgazdák kínálják a portékáikat a pult mögül, legyen szó egy laza fröccsről, vagy egy testesebb száraz vörösborról.

A Borházak utcájában idén megtalálható lesz a villányi favorit Bock család új generációja, Günzer, Vylyan, Kovács-Harmat Pincészet és Jackfall Bormanufaktúra, Tokajt idén a Belgä által megénekelt Áts Károly is képviseli a Júlia Pince és Sauska mellett, de eljön a Mátraaljáról Szőke Mátyás, Szekszárdról Mészáros és Németh Család pincészete, a Balaton-felvidékről pedig Figula mellett Léránt-pincészet kínálja majd a legjobb nedűket. Az egri borvidéket a Juhász testvérek, Kovács Nimród és a Daróci-Nagy Pincészet, Etyeket a Pozsonyi-pince és Haraszthy, Sopront a Winelife, Tolna-Völgységet a Bernát Pince, míg Arad-hegyalját Balla Géza képviseli. A gyümölcs- desszertborok szerelmeseit a szegedi Kontyos Borház várja.

Kézműves sörök, kirakodóvásár, és kertmozi

Idén sem maradhatnak el a Tiszai hajósok teréről a hazai kézműves sörházak, és a legjobb nemzetközi minőségi sörök, elég csak az ír, vagy a cseh sörpiar remekeire gondolni. Érkezik ital Fótról, Monyótól, Rotgurgertől, Demjántól, Jászdózsáról, és Rizmayertől is.

Idén sem lehet fesztivál kirakodóvásár nélkül. A minőségi kézműves portékák,- fesztivál második felében – idén is megtalálhatóak lesznek a fesztivál „Fő utcájának” is tartott Sóház utcai forgatagban.

Idén sem maradhat ki a kiegészítő programok közül a klasszikus hangulatú Park kertmozi. A Borházak utcájától nem messze, a hangulatos Vershegy-parkban  babzsákfotelekből idén olyan kultikus mozifilmeken lehet majd szórakozni, mint a Star Wars paródiák legjobbjaként számon tartott Űrgolyhók, a Hal neve Wanda, a Hóbortos hétvége, vagy az AIRPLANE!, de műsorra tűzték a szervezők a cseh filmgyártás egyik remekét,  Az örökséget is.

A fesztivál névadójának számító természeti jelenséget, a tiszavirágzás testközelből is megcsodálható a szolnoki kikötőből induló hajós és motorcsónakos túrák keretén belül.

Részletes progam itt vagy itt.