Berohant a színpadra, és Antigoné védelmére kelt egy néző előadás közben

Berohant a színpadra, és Antigoné védelmére kelt egy néző előadás közben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Félbeszakadt az előadás: megdöbbentő jelenet tanúi lehettek a nézők a Bethlen Téri Színház Antigoné-előadása közben.

Ahogy a színház.hu írja, Egressy G. Tamás rendező, a független Spirita Társulat vezetője így számolt be az eseményekről:

„Március 31-én játszottuk az Antigoné 016 című előadásunkat a Bethlen Téri Színházban, ám félbe kellett szakítanunk azt: az Antigoné megkorbácsoltatását bemutató, meglehetősen elemelt színpadi nyelvet alkalmazó jelenet közepén az egyik néző (45-50 év körüli, jól öltözött férfi) felugrott az első sorból, és az Őrt játszó Kocsis Fülöp Somára, a Társulat egyik állandó színészére vetette magát. Lefogta, megpróbálta ellökni, miközben fenyegetőzött, és ezt hajtogatta: 'Nem bánthatod tovább!', majd – amikor megpróbáltam közbelépni – felém fordulva azt hörögte: 'Te egy diktátor vagy? Megöllek!', és az én karomat is többször megpróbálta elkapni.

Mindezt döbbent csendben nézte végig egy nézőtérnyi ember (az előadáson körülbelül 100 néző volt jelen) és a teljes társulat. A műszak leállította a zenét, felhúzta a közönségfényt, a színház két dolgozója pedig kérésemre kivezette a férfit a teremből, és nem is engedték visszatérni. Távozás közben az úr még odavetette a közönségnek: 'Ha mi csak ülünk és nézzük, akkor ő uralkodik! A sok birka meg nézi!' Nem világos, hogy példát akart statuálni; valamiféle zavarodott performanszot mutatott be ezzel; vagy tényleg annyira azonosult az előadással, hogy elhitte: a színpadi történet valóságos. Utóbb a színház összes előadásáról ki lett tiltva, előre megváltott jegyeinek árát visszaadták neki. Az incidens után – bár szinte kővé dermedtünk az eset abszurditása és a férfi agressziója miatt – gyors elhatározással a zenés korbács-jelenet kezdetétől folytattuk az előadást. Végül rendben lejátszottuk a hátralévő körülbelül 20 percet, és komoly sikert arattunk (ami nagy valószínűséggel a társulat lélekjelenlétének is szólt).”

A videót a színház műszaki vezetője készítette, dokumentációs céllal, ennek megfelelő a képminőség.

Hozzászólások