Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8c36d0bf-527a-4464-8b15-7657a1a0708a","c_author":"Somfai Dávid","category":"360","description":"Fejvadászok fogták el egy nemzetközi bűnszervezet fejét – adott hírt nemrégiben egy nagyobb akcióról a rendőrség. Az eset kapcsán annak jártunk utána, hogy kik azok a fejvadászok, és mennyire hasonlítanak az amerikai filmekből ismert, vérdíjért dolgozó „bűnüldözési vállalkozókra”.","shortLead":"Fejvadászok fogták el egy nemzetközi bűnszervezet fejét – adott hírt nemrégiben egy nagyobb akcióról a rendőrség...","id":"20250605_fejvadaszok-nemzetkozi-bunozok-magyarorszag-rendorseg-nni-tek-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c36d0bf-527a-4464-8b15-7657a1a0708a.jpg","index":0,"item":"92ed8ada-5354-4962-9486-aec2056030e5","keywords":null,"link":"/360/20250605_fejvadaszok-nemzetkozi-bunozok-magyarorszag-rendorseg-nni-tek-ebx","timestamp":"2025. június. 05. 14:30","title":"Kik azok a fejvadászok, akik nemzetközi bűnözőket fognak el Magyarországon, és hogyan dolgoznak?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ba1929e3-e6d4-4599-9e7e-8716c15e12b8","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Dull Szabolcs Ötpontban című műsorának adott interjút a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics bocsánatkérést vár Lázártól, a luxizás pedig szerinte árt a Fidesznek. Sőt: nem ért egyet a 2025-ös 1%-ok elvonásának ötletével sem. ","shortLead":"Dull Szabolcs Ötpontban című műsorának adott interjút a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics...","id":"20250605_navracsics-tibor-otpontban-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ba1929e3-e6d4-4599-9e7e-8716c15e12b8.jpg","index":0,"item":"bc522115-96c9-4ce2-acb5-83c95643e0c3","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_navracsics-tibor-otpontban-ebx","timestamp":"2025. június. 05. 07:19","title":"Navracsics Tibor: Nem tudom elképzelni, hogy Ferrarit vagy vadászkastélyt vegyek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35aef578-27d8-43ab-8933-4d281e916c63","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Izraelnek át kell kódolnia magát a megszállással kapcsolatban, a palesztinoknak pedig politikai kiutat kell felmutatni – véli Daniel Seidemann, Ehud Barak volt kormányfő egykori tanácsadója, aki a Candid berlini alapítvány szervezésében Budapesten tartott tanácskozáson adott interjút a HVG-nek. ","shortLead":"Izraelnek át kell kódolnia magát a megszállással kapcsolatban, a palesztinoknak pedig politikai kiutat kell felmutatni...","id":"20250605_hvg-daniel-seidemann-elemzo-izrael-gaza-haboru-hamasz-netanjahu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35aef578-27d8-43ab-8933-4d281e916c63.jpg","index":0,"item":"9210f0d1-7884-4477-b8b9-72a2a2220385","keywords":null,"link":"/360/20250605_hvg-daniel-seidemann-elemzo-izrael-gaza-haboru-hamasz-netanjahu","timestamp":"2025. június. 05. 16:13","title":"„Talán csak Trump tudná megállítani Netanjahut, hogy véget érjenek a harcok Gázában” ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bae93c17-6da8-4378-8bb1-b176f20f221a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A legfőbb ügyész több évtized után távozik az ügyészségtől.","shortLead":"A legfőbb ügyész több évtized után távozik az ügyészségtől.","id":"20250606_Polt-Peter-Nehez-szivvel-adtam-be-a-lemondasomat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bae93c17-6da8-4378-8bb1-b176f20f221a.jpg","index":0,"item":"7a93df08-731b-46f0-b25a-49e4559cd8cd","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_Polt-Peter-Nehez-szivvel-adtam-be-a-lemondasomat","timestamp":"2025. június. 06. 10:43","title":"Polt Péter: Nehéz szívvel adtam be a lemondásomat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4bad318-aea2-4b3f-885b-e5ff51dfffaa","c_author":"Lőrincz Tamás","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Scheer Sándor cége nyilvános árverésen, bruttó 2,3 milliárd forintért vásárolta meg a Budapest belvárosában található Duna Palotát – értesült a HVG. A vállalat tájékoztatása szerint jelenleg még csak a terveken dolgoznak, így egyelőre nem árulták el, mihez kezdenek a több mint 1200 négyzetméteres épülettel. ","shortLead":"Scheer Sándor cége nyilvános árverésen, bruttó 2,3 milliárd forintért vásárolta meg a Budapest belvárosában található...","id":"20250605_Market-egyik-tulajdonosa-vette-meg-a-Duna-Palotat-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4bad318-aea2-4b3f-885b-e5ff51dfffaa.jpg","index":0,"item":"4c616368-6ac6-4739-8d87-53574f044408","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250605_Market-egyik-tulajdonosa-vette-meg-a-Duna-Palotat-ebx","timestamp":"2025. június. 05. 05:20","title":"A Market Zrt. tulajdonosának érdekeltségébe került a legendás belvárosi palota","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"42caee35-f02f-493f-b4bc-74aacb15286a","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"gazdasag.zhvg","description":"A bányába 4 millió köbméter víz ömlött be a becslések szerint, most műszerekkel figyelik, mi zajlik a mélyben.","shortLead":"A bányába 4 millió köbméter víz ömlött be a becslések szerint, most műszerekkel figyelik, mi zajlik a mélyben.","id":"20250604_szeizmograf-dron-parajdi-sobanya","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/42caee35-f02f-493f-b4bc-74aacb15286a.jpg","index":0,"item":"9d68a432-ba2a-4227-b670-0529c8a20c0e","keywords":null,"link":"/zhvg/20250604_szeizmograf-dron-parajdi-sobanya","timestamp":"2025. június. 04. 21:32","title":"Szeizmográfokkal és drónokkal figyelik az elöntött parajdi sóbányát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"552e73c9-d4b3-40b4-a1b0-e09264bd1a8e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Cosmos 2588 műholdat még májusban állította Föld körüli pályára Oroszország, azóta pedig folyamatosan követi az amerikai kormányzat műholdját, az USA 338-at.","shortLead":"A Cosmos 2588 műholdat még májusban állította Föld körüli pályára Oroszország, azóta pedig folyamatosan követi...","id":"20250605_orosz-muhold-cosmos-2588-usa-338-kemmuhold-fegyver","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/552e73c9-d4b3-40b4-a1b0-e09264bd1a8e.jpg","index":0,"item":"b5fad1c3-01bf-464b-8d71-6afc089f8e68","keywords":null,"link":"/tudomany/20250605_orosz-muhold-cosmos-2588-usa-338-kemmuhold-fegyver","timestamp":"2025. június. 05. 11:03","title":"Rátapadt egy orosz műhold az amerikaira, fegyver is lehet a fedélzetén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"766aadb8-381c-4153-b3ad-0cda78e5b779","c_author":"Nagy Mercédesz","category":"360","description":"Ismét különleges idő- és intellektuális utazásra invitál a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. Új kiállítása a 19. század végének divatossá vált szellemi irányzatait mutatja be. A boldog békeidők szalonjaiban ugyanis egyebek mellett a keleti és nyugati okkultista hagyományokat ötvöző teozófiai okfejtések is gyakori beszédtémák voltak. Az izgalmas összeállítás kurátorával, Koch Judittal beszélgettünk.","shortLead":"Ismét különleges idő- és intellektuális utazásra invitál a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. Új kiállítása a 19...","id":"20250604_a-mu-hopp-ferenc-muzeum-teozofia-szazadfordulos-magyarorszag-koch-judit-kurator","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/766aadb8-381c-4153-b3ad-0cda78e5b779.jpg","index":0,"item":"cd44d7c8-6813-48b3-8fb3-ebd682739387","keywords":null,"link":"/360/20250604_a-mu-hopp-ferenc-muzeum-teozofia-szazadfordulos-magyarorszag-koch-judit-kurator","timestamp":"2025. június. 04. 14:30","title":"Hogy kerül a Wichmann-kocsma a Hopp Ferenc Múzeum spiritizmussal, teozófiával és buddhizmussal foglalkozó kiállítására?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A nagy sportrendezvények, mint amilyen az olimpia is, bizonyos tekintetben a világ legjelentősebb gasztronómiai, vendéglátói eseményei is. Igaz, itt nem a fine diningról vagy szofisztikált bisztró stílusról van szó. Hanem arról, hogy különböző helyszíneken, rövid idő alatt, több százezer, millió embert kell étellel, itallal ellátni, kiszolgálni. A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia idején közel 15 millió adag ételt adtak fel a világ minden tájáról érkezett, több mint 10 ezer sportolónak és a szurkolók sokaságának. Most Rio de Janeiro-ba 15 és fél ezer sportolót várnak.
A feladat összetettségét mutatja, hogy egy, az olimpiához hasonló világversenyen ma már elvárás az etnikai sokszínűség mind teljesebb megteremtése és a fenntarthatóság követelményeinek igazolható biztosítása is a konyhákon.
olimpiaijatekok.eu
Erről persze az 1950-es években még semmit sem hallottak, s minden jóval egyszerűbb volt.
Venesz és az aranyérmek
Az olimpiák során, túl azon, hogy a házigazda milyen mértékben készült az eseményre, az induló országok igyekeztek a legteljesebb mértékben megfelelni sportolóik nemzeti konyhákhoz, ízekhez, alapanyagokhoz kötődő igényeinek. A II. világháború után, az 1948-as londoni olimpián a magyar csapat konyháját a hazai közétkeztetés és vendéglátás hosszú évtizedeinek meghatározó alakja, Venesz József vezette. London után, az 1952-es Helsinki Olimpián is a ma már rutinszerűen kritizált Venesz irányította az azóta is kiemelkedően sikeres, az Egyesült Államok és a Szovjetunió után az éremtáblázaton 16 aranyéremmel a 3. helyen végzett magyar csapat élelmezését ellátó olimpiai konyhát. S őt találjuk a történelmi 1956-os évben is az olimpiai konyha élén Melbourne-ben. A történelem, a sportesemények, és a konyha azonban nem csak ilyen sajátosan ellentmondásos, kelet-közép-európai módon képesek összeforrni.
Tokió és a nouvelle cuisine
Kevésbé ismert, vagy legalábbis nem sokan gondolnák még felkent gasztronauták közül se, , hogy a japán kultúra, a japán művészetek és konyhaművészet milyen megtermékenyítő hatással voltak több korszakban is a nyugati világra. Az „új konyha”, a nouvelle cuisine történetének fontos állomása a 1964-es tokiói olimpia, ahol az ötvenes évek első francia TV-szakácsa, a népszerű Raymond Oliver volt a francia olimpiai csapat séfje. Oliver az olimpián találkozott Shizuo Tsuji francia-irodalom szakon végzett oszakai szakácsiskola tulajdonossal, akivel aztán fontos szerepet játszottak a francia és japán konyhaművészet közti kapcsolat kiépítésében. Ennek eredményeként francia szakácsok utaznak Japánba tanítani és a francia szakácsművészet Japánban, majd ezt követően Hong Kongban, Szingapúrban is gyorsan népszerűvé vált. A francia séfek pedig ezekről az utakról a nyugati világ szakácsművészetére napjainkig igen erőteljes hatással bíró technikákat és ötleteket hoztak magukkal. Mint például a japán tálalási mód (service a`la japonaise) és artisztika, a vibráló színek, az étel alá, a tányérra terített mártás, a vertikális építkezés, a gőzölés, a nyers halak, a ropogós zöldségek, de mindenekelőtt az egyensúly és szezonalitás ázsiai filozófiája. A természetes ízek előtérbe helyezésében példamutató japán konyha a minimalizmust már egészen a végsőkig, a zen-buddhista aszkézisig vitte - „a nem-főzés a tökéletes főzés”...
Olasz meló Londonban
A 2012- es londoni olimpián több mint két héten át Nicola Batavia, a torinói olasz sztárszakács és csapata sütött-főzött a Nike VIP House étteremben, amely valóságos gasztronómiai főhadiszállássá vált. Több mint 10 ezer adag étel készült a konyhán, ahova csak és kizárólag olasz alapanyagok érkeztek. Többek között 900 kilogramm kézzel gyúrt tészta, 300 liter oliva olaj, 30 kiló gorgonzola sajt, 100 kilogramm grissini (kenyérrúd).
Bataviának- aki 2008-ban visszautasította a Michelin csillagot - nem ez volt az első olimpiája. Szakácsként dolgozott a 2006-os torinói téli és a 2008-as pekingi nyári játékokon is. Pekingben az amerikai úszóbajnok Michael Phelps egy ültében 17 darabot evett meg az általa készített csokoládés bonbonból.
Szoljanka és szusi
A legutóbbi téli olimpián, Szocsiban a bő évtizede Oroszországban élő – Moszkvában és Cseljabinszkban francia éttermet vivő - nizzai származású Olivier Zeroual irányította tíz szakács munkáját a nyitó és záró fogadáson, gondoskodott a sportolókról, a különböző országok delegációiról és a nemzetközi stábok étkeztetéséről. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által jóváhagyott orosz, európai, ázsiai, vegetáriánus és halal - az iszlám előírásai szerinti - ételek várták a játékok résztvevőit. A reggeli, ebéd, vacsora és az u.n. késői vacsora menüje naponta változott. S a nap 24 órájában bármikor rendelkezésre állt a svédasztalos (büfés) ellátás. Egyszerű, de minőségi nyersanyagokból készült ételeket szolgáltak fel a vendégeknek. Az orosz menüben például tejfölös paradicsomsalátát gombalevest, szoljankát, párolt pisztrángot. A nemzetközi választékban ott volt a Cézár-saláta, a fényezett borjúszelet, a grillezett bárány épp úgy, mint a szusi, a tavaszi tekercs, a marinált zöldségragu.
Futballpályányi konyha
Az idei esztendő igazán bővelkedik sporteseményekben, azonban a Rio de Janeiroban megrendezendő, augusztus 6-án kezdődő XXXI. nyári olimpia játékok mind közül kiemelkedik. A szervezők közel 11000 olimpikont és 4350 paraolimpikont várnak a versenyekre, ahol azonban, összesen csak 306 aranyérmet osztanak ki. Mindehhez, ott a világ minden tájáról érkező közönség, kb. 7,5 millió belépővel. A 75 hektáron elterülő olimpiai faluban 9460 szoba, 17700 ágy várja a nemzeti csapatokat. Az olimpiai falu étkezdéje két futballpálya méretű és a hozzá tartozó konyha sem kisebb egy futballpályánál. Az olimpiai falu csúcsrajáratásakor a konyhában napi 210000 kg alapanyagból mintegy 60000 adag ételt készítenek, s valamennyit biológiailag lebomló tányérokon szolgálják fel a sportolóknak, edzőknek és kísérőiknek. Csak eldobható tányérből legalább 4 millió darab fogyására számítanak Rióban.
delmagyar.hu
A faluban brazil, ázsiai, nemzetközi, tészta és pizza, valamint halal és kóser büfék ételeiből lehet majd választani. A brazil büfében az ország konyháját meghatározó fő alapanyagok, a rizs, a feketebab, a farofa (pörkölt maniókaliszt) és a húsok lesznek a legjellemzőbbek. Rioban, emellett különböző etnikai reggeli-stílusok is elérhetők lesznek. A koreai kimchi egyenesen Koreából érkezik és a kóser és halas ételek is a legszigorúbb vallási előírások szabályait betartva készülnek. Érdekességként 40-féle egzotikus és egészséges brazil gyümölcs, köztük a caju, acai, carambola, caqui, goiaba és maracuja is kóstolható lesz, valamint a belőlük készült frissen préselt levek. A paraolimpikonoknak hasonlóan gazdag választék áll majd rendelkezésre. A végső választék összeállításán - legalább 20 ételkóstolón, teszten túl - a Brazília minden részéből érkező népes konyhai csapat 20 séfje munkálkodott. Bár Braziliára jellemző az ételt súlyra adó, ún. „Kilo Restaurant”, az olimpiai falu éttermében mindenki annyit eszik majd, amennyit akar, s persze, amennyit az edzők, táplálkozási szakemberek engednek. A sportolóknak egyébként tilos lesz bármiféle élelmiszert az olimpiai falu központi étkezőjébe bevinni, ami miatt várhatóan sokan esznek majd más helyszíneken, vagy a saját nemzeti konyhájukon is.
A hús és a doppingtesztek
Az olimpián felhasznált, sokmillió kilogrammnyi élelmiszer-alapanyag közül különösen a húsok hormon-mentességének garantálása számít kritikusnak, már csak azért is, mert egy szteroiddal kezelt, szermaradványokat tartalmazó állat húsa akár pozitív dopping eredményt is hozhat. Ebből a szempontból a néhány ország állattenyésztésében ma is használatos, a húst soványabbá varázsoló Clenbuterol nevű szteroid készítmény számít különösen kockázatosnak. Mindezek miatt is, az alapanyag beszerzés, az alapanyag-minősége kiemelt fontossággal bír ezen az olimpián.