Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

Kathleeny Kennedy, aki George Lucas utódjaként jelenleg a Lucasfilm elnöke, azt mondta: szeretnének női rendezőket a Star Wars-filmekhez, de senki sincs, aki kellő tapasztalattal rendelkezne.

Miután 2020-ig leosztották a kártyákat, itt az ideje, hogy a Disneynél, vagy legalábbis kisebb körben a Lucasfilmnél elkezdjenek gondolkodni a Star Wars-franchise távolabbi jövőjén.

Jelenleg úgy áll a dolog, hogy:

  • 2015. december 18-án kijött a Star Wars: Az ébredő Erő című 7. rész J.J. Abrams (portrénk) rendezésében , ami egyszerre volt kritikai- és közönségsiker, jelenleg minden idők 3. legtöbb pénzt hozó filmje.
  • 2016. december 15-én érkezik a magyar mozikba az első különálló (vagyis nem a Skywalker-központú saga részét képező) SW-film, a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet címmel, ami a Halálcsillag terveit megszerző Lázadó-csapat történetére fókuszál, Gareth Edwards (Monsters, Godzilla) rendezésében.
  • 2017. december 15-én jelenik meg a már leforgatott, de egyelőre cím nélküli 8. rész, Rian Johnson (Beépülve, Looper) rendezésében.
  • 2018. május 28-ra van kiírva a szintén cím nélküli (de innentől mindegyik az), második különálló film, aminek a sztorijáról annyit tudunk, hogy a fiatal Han Solót követi majd; a rendezők: Christopher Miller és Phil Lord (21-22 Jump Street, A Lego-kaland).
  • 2019. május 24-re tűzték ki a 9. rész premierjét, ezt Colin Trevorrow rendezi majd (Kockázatos túra, Jurassic World).
  • 2020-ra is bejelentettek egy antológiafilmet, de erről még semmit nem tudni, azon kívül, hogy lesz.
A múlt és a közelmúlt: George Lucas és J.J. Abrams
©

Bár a diverzitással egyelőre az égvilágon semmi gondja nincs a franchise-nak színészfronton, elég arra gondolni, hogy az eddigi két film főszereplőjének egyaránt nőt választottak (Daisy Ridley és Felicity Jones személyében), de a további karaktereknél is ügyeltek a sokszínűségre – utóbbira legjobb példa a Zsivány Egyes gárdája, ahol Jones mellett van egy latin (Diego Luna), egy fekete (Forest Whitaker) és két ázsiai (Donnie Yen, Jiang Wen) is.

A kamera mögött már más a helyzet: az eddig bejelentett hat rendező mind 40-50 év közötti fehér férfi. A Lucasfilm elnöke, a Star Wars-filmek producere, Kathleen Kennedy a Varietynek elmondta, igyekszenek ezen változtatni, próbálnak női rendezőket is találni, de nem járnak sikerrel.

Kathleen Kennedy
©

Biztosra akarunk menni, hogy ha egy női rendezőre bízunk egy Star Wars-filmet, akkor az készen áll a sikerre. Gigantikus filmekről van szó, nem lehet szinte nulla tapasztalattal belecsöppenni.

– mondta Kennedy. Ezzel az érveléssel egyet lehet érteni, hiszen egy SW-film rendezése tényleg óriási felelősséggel jár, amit egy függetlenfilmes rendező nem biztos, hogy elbír, de azért van itt egy kis bökkenő. Hollywoodban ugyanis nem szokás blockbustereket női rendezőkre bízni, így hiányzik az a lépcsőfok, ami szükséges a Star Wars-családba való bekerüléshez.

Miközben például Gareth Edwards egy függetlenfilm (Monsters) után kapott lehetőséget nagy stúdiónál (Godzilla), és Colin Trevorrow is egy apró indie (Kockázatos túra) után kapta meg a Jurassic World rendezésének lehetőségét.

Sokakban felmerült a kérdés: miért nem karolja fel épp a Lucasfilm a tehetséges és már bizonyított női rendezőket? Az Indiewire össze is szedett 13 rendezőnőt, akik képesek lennének a feladatra.

Pedig a Disneynél szívesen látják a kezdőket
©

Az pedig már csak hab a tortán, hogy pont a Lucasfilm tulajdonosa, a Disney jár élen az elismert független rendezők stúdiófilmekbe emelésében. A Marvel-univerzum például számtalan példával szolgál:

  • A galaxis őrzői előtt James Gunn csak egy pénzügyileg megbukott horrorvígjátékot (Slither) és mikrobüdzséből készült szuperhőskomédiát (Super) rendezett.
  • A jövő nyáron mozikba kerülő Spider-Man: Homecoming című mozi rendezője, Jon Watts egy minimálhorror (Clown) és egy alig 135 ezer dollár bevételt generáló, de kritikailag sikeres thrillert (Rendőrautó) dirigált – utóbbit még Kevin Bacon nevével sem lehetett eladni.
  • A Thor: Ragnarok rendezője az az új-zélandi Taika Waititi lesz, aki markáns, fesztiválkedvenc komédiáival hívta fel magára a figyelmet (Boy, Hétköznapi vámpírok, Vademberek hajszája), de legsikeresebb filmje is csak 20 milliót hozott.

És akkor ott van az idei nyár egyik családi sikerfilmje, az Elliott, a sárkány, amelynek rendezője, David Lowery még függetlenfilmes körökben is az alsóbb kategóriába számított, a Disney-film előtti egyetlen rendezése, az Ain't Them Bodies Saints például 4 milliós költségvetésből csinált 1 milliós bevételt.

Szóval most a legtöbb filmes véleményvezér nekiesett Kennedynek és a Lucasfilmnek, de legkésőbb januárban meglátjuk, hova fut ki a sztori – akkor ülnek össze ugyanis a Lucasfilmnél, hogy megtárgyalják a Star Wars-franchise jövőjét.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tudja, kik azok a smombie-k? Őket kéne valahogy megvédeni

Tudja, kik azok a smombie-k? Őket kéne valahogy megvédeni

66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

Hasít a Wizz Air-vezér borászata

Hasít a Wizz Air-vezér borászata

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Orbán meglepetést okozott: nem posztolt a magyar válogatott győzelme után

Orbán meglepetést okozott: nem posztolt a magyar válogatott győzelme után

Másfél millió egy József Attila-kötetért

Másfél millió egy József Attila-kötetért