szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Nicole Kidman, Tom Hardy és Ewan McGregor, engedve a trendnek, idén tévésorozatban is kipróbálja magát. Olyan sikerszériák folytatódnak 2017-ben, mint a 25 év után visszatérő Twin Peaks vagy a harmadik évadával a jelenbe visszatérő Fargo, viszont fináléjára készül a Girls és a végéhez közeledik a Trónok harca is. Közben a Star Trek és az X-Men is a kisképernyőre költözik. Sűrű év elé nézünk.

Mi megválasztottuk ugyan 2016 legjobb sorozatának, Amerika még csak idén kapja meg Az ifjú pápát, miközben listánk több helyezettje már új évaddal jelentkezik 2017-ben. A legnagyobbat robbanó újoncok közül a Golden Globe-on nagyot nyerő Atlanta, valamint a Stranger Things és a Search Party sorsa is nagyban függ attól, másodjára is tudják-e hozni azt az egyedi hangulatot, amiért megszerettük őket.

De a tavaly remeklő szériák közül a rutinosabb alkotások is folytatódnak: a Better Call Saul a 3., a BoJack Horseman a 4., a Foglalkozásuk: amerikai (The Americans) az 5., Az alelnök (Veep) pedig már a 6. szezonját kezdi idén.

GIF

A korábban az évezred legjobb sorozatai közé választott, hét évadra tervezett Orange Is the New Black az 5. szezonját kezdi júniusban, az Amazon büszkeségének számító Transparent ősszel tárja elénk a legnagyobb tabukat a 4. évadjával, de sokkal meglepőbb visszatérők is lesznek ez évben. Több kultikus sorozattól búcsúzunk, van olyan HBO-kedvenc (a Larry David-féle Curb Your Enthusiasm), amely hat év kihagyás után jelentkezik új évaddal, de 2017 legnagyobb tévés eseménye egy 25 éve befejezettnek hitt széria folytatása lesz.

Twin Peaks – 3. évad

David Lynch kultsorozatának visszatérése elég kockázatos vállalkozásnak tűnik 25 év kihagyás és a sorozatipar teljes átalakulása után. Amiben bízni lehet, hogy szinte mindenki visszatért az eredeti stábból, és a korábbi színészek nagy része is vállalta az újrázást. Viszont kicsit félelemre ad okot, hogy senki sem tudja, a legutóbbi filmjeiben a szokásos történetmesélési technikákat sutba vágó Lynch és írótársa, Mark Frost hogyan folytatja majd a kisváros transzcendens szférákban kalandozó sztoriját. A felvezető könyv egy szórakoztató blöffnek tűnt, de a stáblista (pl.: Monica Bellucci, Amanda Seyfried, Naomi Watts, Jim Belushi, Laura Dern, Michael Cera, Tim Roth) nem akármilyen ambíciókról árulkodik.

Mikor és hol: 2017. május 21., Showtime

Fargo – 3. évad

Egy év kihagyás után visszatér Noah Hawley sorozata, amelynek első két évada már simán elhomályosította a tényt, hogy az egész projekt a Coen testvérek kultfilmjéből nőtte ki magát. Az új évad az antológiasorozat elveit követve teljesen új sztorival és színészgárdával érkezik: a bűnügyi sztori a hírek szerint 2010 környékén játszódik majd Minnesotában, ahol Ewan McGregor egy parkolóháztulajdonos család fejét, Emmit Stussyt és ikerpárját alakítja. A mellékszereplők listája is több mint ígéretes: Mary Elzabeth Winstead (Cloverfield Lane 10), David Thewlis (Harry Potter-filmek) és Michael Stuhlbarg (Egy komoly ember) is feltűnik az új évadban.

Mikor és hol: 2017 tavasza, AMC

Csajok (Girls) – 6., utolsó évad

Az Y-generáció első meghatározó sorozata a dráma és a komédia határán táncoló kábeltévés realizmus jegyében készült, és most hat kalandos év után véget vet Hannah, Marnie, Jessa és Shoshanna történetének az azóta feminista ikonná vált Lena Dunham. Szerencsére még az azóta magát kvázi szupersztárrá kinövő Adam Driver is visszatér a fináléra, több kedvelt vagy éppen évről évre egyre jobban gyűlölt karakter mellett.

Mikor és hol: 2017. február 12., HBO

A hátrahagyottak (The Leftovers) – 3., utolsó évad

Lost óta megosztó figurának számító író, Damon Lindelof az eggyel frissebb, a természetfeletti rejtélyektől szintén nem idegenkedő sorozatánál már nem esik abba a hibába, hogy túl sokáig húzza a kérdéshalmozást, ezért inkább két feszes évad után a harmadikkal be is fejezi a biblikus elemekkel zseniálisan bánó Leftoverst. A New Yorkban játszódó első és a texasi második szezon után most – újabb Lost-párhuzammal – Ausztráliába helyezték a sztorit, alig várjuk, hogy megtudjuk, miért.

Mikor és hol: 2017 áprilisa, HBO

Trónok harca (Game of Thrones) – 7. évad

Nagyon sok múlt az HBO jelenleg legnépszerűbb sorozatának hatodik évadán: ez volt az első, amely teljes egészében eltekintett George R.R. Martin könyveitől, de a rajongók megnyugodhattak, a mester szelleme tovább élt a történetben. A készítők nemrég bejelentették, hogy már csak 13 rész van hátra a 21. század egyik legfontosabb szériájából, ebből hetet láthatunk idén, a hatrészes 8. évaddal pedig jövőre véget ér a tévétörténet e fontos szelete.

Mikor és hol: 2017 közepe, HBO

Master of None – 2. évad

A stand up komikusból Amerika meghatározó hangjává váló Aziz Ansari személyes ihletésű komédiasorozata, az „Y-generációsoknak szóló Louie” ezúttal Olaszországban forgatott epizódokkal tér vissza. A tét nagy, hiszen az első évad minden egyes része komoly témákat feszegetett rendkívül szórakoztató formában, sőt a Kanye West-klipparódiával még több rajongót szerzett magának Ansari. Remek hír az első évad rajongóinak, hogy Ansari kreatív társai, Alan Yang és Eric Wareheim, és a saját magukat alakító Ansari-szülők is visszatérnek a friss évadban.

Mikor és hol: 2017 áprilisa, Netflix

Archer – 8. évad

Az egyik legeredetibb felnőtteknek szánt animációs komédiasorozat számára nem ismeretlen a formai kísérletezgetés: az eleinte egy kémszervezetről szóló történet az ötödik évadban Archer Vice néven futott, és ugyanazokat a karaktereket egy nagyszabású kokainüzlet közepébe keverte. Most Dreamland alcímmel érkezik egy újabb kitekintő szezon, amely noiros felütésében Sterling Archer 1947-ben, magánnyomozóként merül alá a Los Angeles-i alvilágban.

Mikor és hol: 2017 tavasza, FXX

Az új sorozatok között válogatva már szinte meg sem lepődtünk, hogy a Netflix, az HBO és az FX kínálatán ragadt meg leginkább a szemünk. Olyan filmeseket sikerült ezeknek a platformoknak megszerezniük, mint David Fincher, Cary Fukunaga vagy John Singleton, de a Fargo, a Hannibal és a Drót készítőinek is új sorozata érkezik, és végre Ewan McGregor, Emma Stone vagy Nicole Kidman is beszáll a szerializált őrületbe.

The Deuce

A sorozatkirály, David Simon újra nagy fába vágja fejszéjét: a Drót, a Treme és a Show Me a Hero alkotója ezúttal a hetvenes évek New Yorkjába kalauzol minket, ahol a pornóipar fellendülésének időszakára koncentrál. Ha ez eddig nem hangzott volna elég izgalmasan, akkor érdemes tudni, hogy a főszerepeket James Franco és Maggie Gyllenhaal játssza a nyolc részesre tervezett szériában.

Mikor és hol: 2017 ősze, HBO

GIF

Star Trek: Discovery

A Star Wars–Disney házasságot megelőzte a Star Trek-moziszéria újraindítása (ami szintén J.J. Abrams nevéhez fűződik), amely már a harmadik felvonásánál jár, de hogy tudják tartani a lépést, a kisképernyőre is terjeszkedik ez az univerzum. Az Enterprise 2005-ös fináléja óta az első Star Trek-sorozatról beszélünk, amelyet az Abrams-filmeket társíróként is jegyző Alex Kurtzman és a Hannibal atyja, Bryan Fuller készített a CBS induló streaming szolgáltatására. A sztori az eredeti sorozat előtt tíz évvel játszódik és az USS Discovery hajó legénységét követi, tehát a filmek idővonalába nem kavar bele.

Mikor és hol: 2017 májusa, CBS All Access

Amerikai istenek (American Gods)

Neil Gaiman regénye a 2001-es év könyvei listák állandó szereplője volt, a sztori arra épült, hogy az istenek és a mitológiai alakok azért léteznek, mert az emberek hisznek bennük – a régi istenek így sorra tűnnek el, cserébe új isteneket emel Amerika, akik a médiához, a hírességekhez vagy a technológiához való kapcsolatunkat tükrözik. A kamera előtt és mögött is olyanok állnak, akik miatt méltán bízunk nagyon a sorozat sikerében: a főszerepekben Ian McShane, Gillian Anderson és Emily Browning is feltűnik, a két készítő pedig Bryan Fuller (Hannibal) és a 2017-ben nagyot futó Michael Green (Alien:Covenant, Szárnyas fejvadász 2049, Logan, Gyilkosság az Orient expresszen).

Mikor és hol: 2017 áprilisa, Starz

Legion

A szuperhős-univerzumokat tágító sorozatokat a Netflix fejlesztette ugyan tökélyre a Marvel-adaptációival, de most az FX beújít: végre nem a Bosszúállók világából, hanem az X-Menből merítettek. A Legion X Professzor fiát, David Hallert (Dan Stevens) állítja a középpontba, aki őrültnek hiszi magát, miközben valójában egy igen nagy erőkkel rendelkező mutáns. De a legfőbb okot a várakozásra a készítő személye adja: Noah Hawley a Fargo mellett ezzel az újdonsággal tér vissza.

Mikor és hol: 2017. február 8., FX

Tabu (Taboo)

A morcos keményfiú szerepet most már soha le nem rázó Tom Hardy (Bronson, A sötét lovag: Felemelkedés, A visszatérő) egy újabb könyörtelen alakot kreált magának ebben az édesapjával közösen készített sorozatban: a 19. század elején játszódó történetben egy brit kalandort alakít, aki Afrikából tér haza, hogy bosszút álljon apja gyilkosain. A történetben nagy hangsúlyt kap a Brit Kelet-indiai Társaság nevű egykor létező kereskedőcég, amelyet Steven Knight (Locke, Peaky Blinders), a sorozat egyik készítője az NSA, a CIA és a világ legádázabb multicégeinek keverékeként jellemzett.

Mikor és hol: 2017. január 10., FX (Magyarországon az HBO GO szolgáltatásán is elérhető)

Big Little Lies

Oké, akkor tekintsünk csak végig gyorsan a szereplőgárdán: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Alexander Skarsgård és Shailene Woodley. Van még kérdés? Na jó, a Big Little Lies egy 2014-es bestseller alapján készült, a történet szerint három jómódú anya élete egy gyilkosság miatt teljesen kizökken addigi kényelmes medréből. A rendező a Vadont és a Mielőtt meghaltamot dirigáló Jean-Marc Vallée.

Mikor és hol: 2017. február 19., HBO

Guerrilla

12 év rabszolgasággal Oscar-díjat bezsebelő John Ridley és az egyre nagyobb babérokra törő Idris Elba (Drót, Luther, Prometheus) közös projektje a Guerrilla, amelyet a briteknél a Sky Atlantic, Amerikában a Showtime karolt fel. A hat részben feldolgozott sztori a hetvenes évek Londonjának politikailag heves klímájában játszódik, ahol a feketék jogaiért küzdő illegális csapat egyre radikálisabb eszközökhöz folyamodik a cél érdekében.

Mikor és hol: 2017. április 16., Showtime

Snowfall

John Singleton, a kultikus Boyz n the Hood rendezője ezúttal a korai nyolcvanas évek kokainkorszakában ásta el magát. A Los Angelesben játszódó tízrészes sorozat hősei között találunk az alvilágban befolyásosnak számító családból származó mexikói birkózót, sötét múlttal rendelkező CIA-ügynököt, és egy mexikói drogkartell fejének lányát is. Az elmúlt években a legszínvonalasabb projekteket felkaroló FX ízlésében nagyon bízunk.

Mikor és hol: Valamikor 2017-ben, FX

Amiket még várunk, pedig keveset tudni róluk
  • Maniac (Netflix): Cary Fukunaga (True Detective, Beasts of No Nation) új sorozata, egy álomvilágban élő férfiről, aki hétköznapjait egy pszichológiai intézetben tölti. A főszereplők: Emma Stone és Jonah Hill.
  • Godless (Netflix): Az 1880-as években egy veszélyes bandita (Jeff Daniels) egykori tanítványa (Jack O'Connell) nyomába ered, aki egy olyan bányászvárosban húzza meg magát, amelyet rejtélyes okokból csak nők laknak.
  • Mindhunter (Netflix): David Fincher régóta dédelgetett szériája az FBI egyik speciális egységének mindennapjaiba nyújt majd betekintést – a sztori 1979-be vezet vissza, amikor a szövetségi ügynökök bebörtönzött sorozatgyilkosok bevonásával próbálnak megfejteni aktuális bűntényeket.
  • Ozark (Netflix): Egy pénzügyi tanácsadó az Ozark-hegyekbe költözik feleségével, hogy kifizesse tartozását egy drogkartell-vezérnek. Hogy miért nevezik az új Breaking Badnek? Egy főként vígjátékokból ismert arc, Jason Bateman (Az ítélet: család) keveredik mocskos ügyekbe, egy zseniális szőke színésznővel (Laura Linney) az oldalán.
  • G.L.O.W. (Netflix): Az Orange Is the New Black készítője, Jenji Kohan keze alól egy újabb női csapatmunka kerül ki, ezúttal a nyolcvanas évekbeli női pankrátorok világában. A Gorgeous Ladies of Wrestling olyan komikus színészeket vonultat fel, mint Alison Brie vagy Marc Maron.
  • Barry (HBO): Bill Hader (Superbad, Kész katasztrófa, SNL) egy magányos, az életből kiábrándult bérgyilkost alakít, aki egy munka miatt érkezik Los Angelesbe, de beleszeret a helyi színházi közösségbe.
  • Dimension 404 (Hulu): A Hulu válasza a Black Mirrorra? A Dimenison 404 egy hat különálló sztorit elmesélő sci-fi sorozat lesz, amely olyan történeteket dolgoz fel, amelyek az internet és a technológia fejlődésének árnyékos oldalára fókuszálnak egy nem túl távoli jövőben.
  • The Handmaid's Tale (Hulu): Egy disztópikus Amerikában a vallási fanatizmus uralkodik, a nők jogai a minimumra korlátozódtak – ebben a világban kezd illegális viszonyt egy fiatal, szülésre tartott nő és egy parancsnok. Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényének adaptációjának főszereplői: Elisabeth Moss és Joseph Fiennes.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

Volt pozitív hatása is a világjárványnak: elcsendesültek az óceánok

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek