Kapucnis dzsekiben vette át a Nobel-díjat Dylan

Kapucnis dzsekiben vette át a Nobel-díjat Dylan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Decemberben nem vette át az elismerést, és most is szűk körben, a sajtó kizárásával találkozott az akadémia tagjaival a dalszerző-énekes-legenda. Mutatjuk.

Mint azt korábbi hírünkben előre jeleztük, Bob Dylan a hétvégén, április 1-én végre átvette az irodalmi Nobel-díjat, bár a díjért járó 8 millió svéd koronát még nem kapta meg, mivel még nem tartotta meg a díjátvételhez kapcsolódó hagyományos felolvasását.

A találkozóra az akadémia tagjaival az énekes-dalszerző stockholmi koncertjei alkalmából került sor szombaton. A ceremóniát szűk és zárt körben, a sajtó kizárásával tartották Dylan kérésére. Dylan nem tartotta meg a díj előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédet – az akadémiánál arra számítanak, hogy később egy videofelvételen küldi majd el előadását. Ilyen legutóbb 2013-ban fordult elő, amikor Alice Munro 82 éves kanadai író törékeny egészségi állapotára tekintettel nem vállalta az atlanti átkelést.

Dylan, aki decemberben „korábban vállalt kötelezettségeire” hivatkozva nem vette át a díjat, most sem hajtotta túl a dolgot, nem csípte ki magát különösebben: kapucnis felsőben és bőrdzsekiben érkezett az eseményre. „Nagyon helyes, kedves ember” – mondta róla az akadémia egyik tagja.

Kapcsolódó hír, hogy a napokban jelent meg Dylan klasszikus amerikai dalokat feldolgozó tripla lemeze, a Triplicate, melyről ejtünk még szót oldalunkon.