Öt éve műsoron A nagy füzet a Szkéné Színházban

Öt éve műsoron A nagy füzet a Szkéné Színházban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Éppen öt éve, 2013. február 15-én mutatta be a Forte Társulat Horváth Csaba rendezésében A nagy füzetet a Szkénében, most pedig már 87. alkalommal tűzik műsorra.

A darabot korábban olyan alkotók dolgozták fel, mint Frenák Pál vagy Forgács Péter (a Színház- és Filmművészeti Egyetemen), de sokan emlékezhetnek még a Trafóban vendégszereplő belga De Onderneming vagy Ilan Eldad rendezésében a szabadkai társulat vendégjátékára.

Az igazi ismertséget talán a Szkéné-beli bemutatóval szinte egy időben készített Szász János rendezte film hozta meg, ami Karlovy Varyban a Kristály Glóbuszt is elnyerte (a rendezővel készült interjúnkat ide kattintva olvashatja el). A Forte Erick Aufderheyde színpadi átiratát használta, ami hűen követi a regény stílusát.

A 87 előadásból több mint a fele volt látható a Szkénében, ezen kívül olyan fesztiválokra és színházakba kaptak meghívást, mint a bécsi Burgtheater, a berlini Tánc Fesztivál, a temesvári TESZT, de felléptek Kassán, Mariborban, Aradon és Thesszalonikiben is.

©

Horváth Csaba első Szkéné-beli rendezését a hazai kritikusok 2013-ban három díjra is jelölték: a legjobb független előadás, a legjobb előadás és a legjobb zene kategóriájában.

A társulat A nagy füzet bemutatója óta még három koprodukciós előadást készített a Szkénében a Szkénével közösen, amelyből kettő továbbra is műsoron van: a Patkányok február 12-én, a Bűn és bűnhődés legközelebb február 26-án látható, áprilisban pedig új bemutatóval készülnek, ezúttal Baricco Selyem című regényét dolgozza fel a társulat.

Kristóf Ágota magyar származású svájci írónő: A nagy füzet című regénye Le grand cahier címen jelent meg először 1986-ban franciául, majd 1989-ben magyarul, Bognár Róbert fordításában.