Itt egy remek program azoknak, akiknek nem tetszik a rendszer

Itt egy remek program azoknak, akiknek nem tetszik a rendszer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csatlós Hanna

Budapesten először rendezik meg a volt szocialista országok ellenkultúrájáról szóló dokumentumfilmek fesztiválját. A Courage Parevón láthatunk filmeket a hanglemezek csempészetéről, a VHS-ek elterjedéséről a szocializmusban, a tiltott irodalom terjesztéséről és Chuck Norris román szinkronjáról is.

Június 1-2-án rendezik meg a Courage Parevo dokumentumfilm-fesztivált, amely a kelet-európai ellenkultúrákat feldolgozó filmek ingyenes szemléje lesz. Összesen 16 filmet mutatnak majd be, ezek többek között az irodalom- és hanglemezcsempészetről, a punkmozgalomról, a '68-as generációról, a cenzúra működéséről szólnak majd.

Lesz olyan román filmalkotás, amely a kommunizmusban bemutatható külföldi filmekkel, például Chuck Norris román női hangon való szinkronizálásával foglalkozik majd, magyar filmek közül pedig újra megnézhetjük a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilmet és a főváros hardcore/punk szubkultúrájával foglalkozó BP Undergroundot is.

A filmek mellett kísérőprogramokra is beülhetünk: június elsején például egy kerekasztal-beszélgetés nyitja meg a fesztivált, amelyen Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi, Oltai Kata és Pándi Balázs tárgyalják ki az ellenkultúra egykori és mai lehetőségeit, a szemlét pedig egy posztszoci buli zárja majd. 

A vetítésekkel egyidőben a fesztivál helyszínén, a volt Vörösmarty Mozi helyén nyílt Premier Kultcaféban kamarakiállítást rendeznek Szőnyei Tamás 80-as évekbeli new wave koncertplakátjaiból.

A fesztivál az EU felhívására megalakult Courage program keretében jön létre, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellenkulturális mozgalmak hagyatékát. A programot Magyarország fogja össze, így a fesztivál is nálunk valósul meg először mielőtt Prága, Bukarest, Varsó, az Egyesült Királyság és Németország felé venné az irányt.

Hozzászólások