szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2004-ben elhunyt Stieg Larsson jegyzetei alapján egy svéd újságíró írt könyvet a Palme-gyilkosságról.

A népszerű Millennium-trilógia svéd szerzője, Stieg Larsson 2004-es halála előtt az Olof Palme-gyilkosság felderítésén is dolgozott, hétfőn pedig megjelent Svédországban az író jegyzetei alapján született könyv, amely kulcsot kínál a megoldáshoz is.

Larsson kiterjedt nyomozást folytatott az Olof Palme svéd kormányfő elleni 1986-os gyilkos merénylet hátterének felderítésére. Jan Stocklassa újságíró a néhai szerző hatalmas archívumának alapján állított össze egy könyvet (Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet), amely Stieg Larsson öröksége címmel hamarosan németül is megjelenik.

Olof Palme szociáldemokrata politikus 1986-ban a moziból tért haza feleségével, amikor a nyílt utcán lelőtte egy merénylő. Az ügy gyanúsítottját eredetileg elítélték a gyilkosságért, de később felmentették bizonyítékok hiánya miatt. A gyilkossági ügy azóta is felderítetlen. A kormányfőnek számos politikai ellenfele volt, felmerült, hogy mint az apartheidrendszer ellenségét, Dél-Afrikából rendelték meg a meggyilkolását, de svéd szélsőjobboldali szálak is előtűntek a lehetséges indítékok között.

Larsson nyomozása egy konkrét személyhez vezetett. Egy szélsőjobboldali férfira gyanakodott, aki nem titkolta Palme elleni gyűlöletét. A rendőrség is nyomozott utána, de felesége igazolta az alibijét a kérdéses éjszakára. Az asszony azonban később elismerte Larssonnak, hogy hazudott, és férje nem volt otthon, sőt egy olyan revolvere is volt, amilyennel a kormányfőt megölték.

Stocklassa minden, Larsson által készített anyagot feldolgozott, dokumentumokat, jegyzeteket, cikkeket, képeket. Az újságíró szerint Larsson haláláig dolgozott a Palme-ügyön.

Stieg Larsson legendás Millennium-trilógiájához (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől) egyébként egy másik svéd szerző, David Lagercrantz írt folytatást Ami nem öl meg címmel. A könyvből készült filmet épp a héten mutatják be Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!