szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Hamis, ráadásul több évtizeddel megkésett hagyományőrzés jegyében állítottak emlékszobrot „a magyarok szeretett királynéjának”, Sisinek a nevét viselő Erzsébetnek.

Finom iróniával máris „marcipános tortafigurának”, maró indulattal „novekedésihormon-zavaros kandallódísznek” is nevezték már a Madách tér bejáratánál ormótlan talapzatra állított – úgymond hagyományőrző – Sisi-szobrot.

A Habsburg-család „legmagyarabb”, következésképp legnépszerűbb uralkodónéjának, született Wittelsbach Erzsébetnek az erőszakos halálát követő példátlan kultusza a legtöbbször emlékhelyekben, szobrokban nyilvánult meg.

Egy kimutatás szerint Sisi az élete során 2569 napot töltött Magyarországon, ebből 2480-at Budán, illetve Gödöllőn. De mi magyarázza azt, hogy miközben a történelmi patinájú Sisi-szobor az Erzsébet-híd budai lábánál eldugva búsong, egy új, vitatott minőségű, környezetidegen művet szánnak kerületi szimbólumnak – a harmadik köztársaság kikiáltásának harmadik évtizedében. A Sisi-szobrokról mindent megtudhat a HVG e heti számából.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!