szerző:
hvg.hu

Mintha egy köteg húszezrest hagyna el ma valaki, nagyjából hasonló veszteséget jelenthetett egykori tulajdonosának annak az aranypénznek elvesztése, amelyre néhány hete Óbudán bukkantak az Aquincumi Múzeum régészei.

Az érmét egy a San Marco utcában folyó feltáráson találták fémkereső műszer segítségével- számol be a leletről a Magyar Múzeumok. A telek, ahol most egy pincegarázos társasház épül, az ókori aquincumi katonaváros területén fekszik, ahol idén nyáron és ősszel több ütemben végeztek régészeti kutatásokat. A telken a Kr. u. 2 - 3. században lakóépületek álltak egy közel 4 méter széles kövezett út két oldalán. A katonaváros jelentős részét a késő római korban elhagyták, a romok között temető létesült, de az utat a Kr. u. 4 - 5. századig használták.
Az elhagyott római épületek fölötti rétegből került elő az arany pénz  is, amely II. Theodosius (Kr. u. 401-450) keletrómai császár konstantinápolyi pénzverdéjében készült. A Kr. u. 440-es években vert érme előlapján a császár portréja, hátoldalán a fővárost, Konstantinápolyt megtestesítő nőalak látható. A pénz valószínűleg annak az adónak a részeként került ide, amivel a császár megvásárolta a békét a hunoktól. Ebben az időben a Kárpát-medence nagy része ugyanis már a hunok uralma alatt állt.
Az értékes, Budapest területén egyedülálló aranypénz hamarosan látható lesz a Budapesti Történeti Múzeum kiállításában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását