Ligeti Nagy Tamás
Ligeti Nagy Tamás

A brazil sztárszerző ezúttal a hippik tarisznyájából próbálta kihalászni a boldogság receptjét.

„Egyetlen álom többet ér, mint ezer valóság. Az álom csak azokra veszélyes, akik nem mernek álmodni. A szerelem kérdés – válasz nélkül. Aki igazán meg akarja ismerni önmagát, annak először a világot kell megismernie.” Ezeket a mondatokat nyugodtan odakanyaríthatná Paulo Coelho bármelyik starbucksos pohárra. Amikor néhány éve addigi életműve legjava megjelent a műanyag poharakon, nemcsak az egész világnak esett jobban a macchiato vagy a chai latte, hanem jobb reklám volt, mint amikor Bill Clintont a Monica Lewinsky-botrány idején Az alkimista egy példányával a kezében fotózták le.

A számok azt mutatják, hogy Coelhót nem könnyű kiszorítani az irodalmi kulisszából. Az alkimista olyan regények társaságában szerepel az Egyesült Államokban a 100 legolvasottabb listáján, mint a Tom Sawyer kalandjai, az Elfújta a szél, a Zabhegyező, A 22-es csapdája, a Bűn és bűnhődés vagy a Frankenstein. Minden könyve olyan, mint egy körbejáró, majdnem az egész világon megtűrt joint.

Harminc évvel a legismertebb, legkedveltebb munkája után most itt vannak a legújabb bölcsességek. A Hippi, miként Az alkimista is, két fő részből áll – az előkészületekből és magából az útból. A mágikus utazásra készülő Paulót ugyanaz hajtja, mint Az alkimistában Santiagót: „A szíved ott van, ahol a kincsed. És meg kell találnod a kincsedet, hogy minden, amit az utadon fölfedeztél, értelmet kaphasson.” Hagyd abba az álmodozást, csináld meg, amit akarsz, mert ha nem teszed, megcsinálja helyetted az ördög. Hát nem erről szól minden Coelho-könyv? Ezt akarja Az alkimista álmodozó pásztorfiúja, aki a kincset – vagyis: az élet értelmét – ott találja meg, ahol született. Vagy Maria, a Tizenegy perc táncosnőből prostituálttá váló főhőse, aki egy festő segítségével keresi a „belső fényt”. Prym kisasszony, aki azzal kísérti a koldusszegény falu népét, hogy öljenek meg maguk közül valakit; ha megteszik, annyi pénzt kapnak, hogy soha többé semmi gondjuk nem lesz.

Paulo Coelho hippiként.
©

A szerző azt állítja, a Hippi minden egyes epizódját személyesen élte meg a hetvenes évek elején, amikor két hely versengett a világ közepe címért: a londoni Piccadilly Circus és az amszterdami Dam tér. Paulo Amszterdamot választotta, hogy előbb megszámolja, hány cölöpre épült a királyi palota – pontosan 13 659-re –, majd az Európa napi 5 dollárból című bestsellerben foglaltakat követve felszáll a Katmanduba induló Magic Busra. A korábbi életüket hátrahagyó emberekkel teli busz dél felé tart, a társaság benéz Ausztriába és Jugoszláviába, ahol nem túl jó tapasztalatokat szerez a fura szőrzetet viselő, színes ruhákba öltözött vendégek fogadtatásáról. Nem úgy Isztambulban, ahol a sok látnivaló megtekintése helyett inkább a saját lelkük felfedezésére indulva bezárják a pokol kapuját, és megnyitják a mennyországét. Az utasokra Katmanduig még vár Teherán, Kabul és Delhi, ám hogy odaérnek-e, az pont annyira bizonytalan, mint az, hogy honnan ered a hippi kifejezés.

Coelho egyik szereplője azt mondja, azt senki nem tudja. De mégis, mert egy másik útitárs még a híres woodstocki fesztivál előtt La Pazban látta az első hippiket, akik „felelősségük teljes tudatában és egymás iránti szolidaritásuk jeléül a híres fordított viking rúna szimbólumot viselték”. Szerencsére maga Paulo helyre teszi a dolgokat: a kifejezés a szexet a szabad szerelemmel és a közösségi gondolattal egyesítő perzsa Mazdak-kultusz nyomán keletkezett. Lendületesen és felületesen ír az Európa felé tartó ázsiai bevándorlókról, arról, hogy Jugoszláviában egymást gyilkolják az emberek, és – nem titkolva vonzódását az iszlámhoz – arról is, hogy a szúfi út nem más, mint az ember állandó megújulása, az elme állandó újratervezése.

A Hippi a 20. regénye a 70. életévében járó, negyedik feleségével Genfben élő Coelhónak, és napra pontosan 30 évvel a legnagyobb sikere, Az alkimista után jelent meg. A portugálul író brazil világszerte az egyik legolvasottabb szerző: könyveit 170 országban, 80 nyelven, 250 millió példányban adták ki, Magyarországon tavaly ráztak kezet az egymillió-négyszázezredik vásárlójával.

Hazai kiadója, Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum vezetője szerint Coelho kétévente bővülő életművét a könyvszakmában szokatlan konstrukciójú vállalkozás viszi piacra. Könyveinek a világ minden országára kiterjedő jogai a barceloniai Sant Jordi Asociados nevű irodalmi ügynökség vezetőjénél, Monica Antunesnél vannak. Kizárólag Coelho munkáival foglalkoznak, és nem csupán a jogokat forgalmazzák, de az egyes kiadókkal egyeztetve a megjelenés és a marketing minden lényeges kérdéséről döntenek. Ezek szerint arról a partiról is, ami augusztus végén lesz a margitszigeti Hippie Islanden, ahol a Mágus rajongói autentikus öltözékben, a kor zenéire táncolva vagy meditálva ünnepelhetik, hogy az élet önmagában is elegendő inspiráció.

LIGETI NAGY TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!