szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte ezzel segíteni tud a gyászoló embereknek.

Az emberi kreativitás határtalan - a művészek használtak már alapanyagnak belet, vért, vizeletet, ürüléket, hogy meghökkentő, elgondolkodtató installációkat készítsenek a segítségükkel.

Biszák László festőművész úgy gondolja, hogy ha emberi hamvakat használ az alkotásaihoz, azzal segíthet a gyászfolyamatban, és lelki összeköttetést biztosíthat az elvesztett szerettünkkel.

Sokaknak talán mindez morbidul hangzik, ám az sem szebb, amikor az elhunyt hamvait a spájzban vagy a szekrényben tartják.

Biszák a Tolna megyei hírportálnak elmondta, hogy az ötletét egy holland festőnő inspirálta, aki miután megunta, hogy csak ide-oda pakolgatja a férje hamvait a házában, végül úgy döntött, megfesti a kedvenc kirándulóhelyüket – a hamvakkal a festékben. A vállalkozás sikeres volt, a nő megnyugodott, mert úgy érezte, a férje vele van.

Biszák az elmondása alapján elsősorban maszkokban gondolkodik. Az elhunyt arcáról gipszmintát venne, majd a hamvasztást követően egy speciális ragasztóval összekeveri a hamvakat és ezzel töltené ki a gipszlenyomatot. Az arc domborműve bronz vagy arany színnel is színezhető – de szerinte a hamvak segítségével festmény is készíthető.

(Blikk)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói