szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az írást jegyző 30 Európa-szinten elismert híresség között volt Heller Ágnes és Konrád György is. Ahogy Salvinit, Orbán Viktort is megemlítik név szerint Európa veszélyforrásai között.

A 30 íróból, történészből és Nobel-díjasokból álló társaság közös nyilatkozatot tett közzé, amely több nemzetközi újságban is megjelent, például a Guardianben. Arról írnak benne, hogy a szabadságon, demokrácián és humanitárius elveken alapuló Európa a szemünk láttára esik szét, és nagyobb veszélyben van, mint 70 éve bármikor.

Az aláírók között szerepel mások mellett Milan Kundera, de Magyarországról Konrád György és Heller Ágnes is.

A legnagyobb veszélyek között a gyűlölet és a nacionalizmus térnyerését említették, ezek konkrét manifesztációjaként a Brexitet, a Matteo Salvini-féle szélsőséges Északi Liga térnyerését, és természetesen Orbán Viktort és Magyarországot is megemlítették, hozzátéve, a magyar miniszterelnök épp azt mondta,

a választások során itt a lehetőség, hogy búcsút mondjunk a liberális államnak.

Az "olasz-lengyel tengelynek" nevezett országokban teret nyerő euroszkeptikus pártok azonban Nagy-Britanniával ellentétben nem elhagyni akarják az uniót, hanem átvenni a hatalmat benne, írják.

Az Európa-pártiaknak már nincs más választásuk, mint a vészharangot kongatni, hiszen a szabadságunk tüzével játszunk,

– zárul az írás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos