szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szakértő szerint nehéz véletlen áthallásról vagy utánérzésről beszélni.

A Bors szerint van valami pikáns abban, hogy Delhusa Gjon nemrég azzal vádolta meg Pápai Jocit, hogy Az én apám című eurovíziós dalának a szövegét az ő egyik korábbi szerzeménye ihlette. A laphoz ugyanis eljutott a zenész legnagyobb slágeréhez, a Nika se perimenóhoz kí­sértetiesen hasonló, Me lene Gior­go című dal, amelyet a görög Ma­nolisz Mitsziasz 1973-ban éne­kelt, azaz hat évvel Delhusa Gjon előtt. A lap szerint „a két szám dallamvezetése szin­te teljesen megegyezik, és a jel­leg­zetes húros hangszer, a bu­zu­ki motívuma is gyakorlatilag ugyan­­az, ahogy a Delhusa-féle ref­­rénen is csak apró változást le­­het hallani a görög nótáéhoz képest”.

Delhusa Gjon a dal egyik szerzőjéhez, Pásztor Lászlóhoz irányította a szám születésének a körülményeit firtató lapot, aki meglepődött, mert egyáltalán nem ismerte a görög dalt. „Életemben nem jártam Görögországban, így on­nan nem jöhetett az ihlet, de beszéltem Gjonival is erről, és ő sem emlékszik az önök által említett dalra. Sajnos, Jakab Gyurit már nem tudjuk megkérdezni, mert ő már nincs köztünk, Emese pedig a szöveget jegyezte Gjonival közösen, így ő nem érintett a kérdésben” – mondta Pásztor, de elismerte, hogy a két szám tényleg nagyon hasonlít egymásra.

Van áthallás a két dalban, aminek egy ré­sze a speciális hangszer, a buzuki játékmódjából is adódik. Tagadhatatlan némi egyezés, de hogy honnan van, azt őszintén nem tudom. Azt egyéb­ként én mondtam, hogy feltétlenül kell a dalba buzuki, mert anélkül nem görög a görög. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy éle­tem­ben nagyon sokszor előfordult, hogy éjszaka felriadtam arra, hogy megírtam életem nagy slágerét. Aztán amikor reggel felébredtem, rájöttem, hogy az a nagy sláger egy Coldplay-dal

– avatta be a lapot az alkotási folyamatokba Pásztor.

A Bors Szigeti Ferenc szakértelmét is kikérte, őt nagyon megdöbbentette a hasonlóság: „Ha ez nem egy görög nyelvű Nika-átdolgozás, akkor nagyon nehéz véletlen áthallásról vagy utánérzésről beszélni”. Szerinte „ezt még az is elsőre meghallja, aki nem foglalkozik zenével”.

És önök szerint?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek