szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 1956-os Intézet Oral History Archívumának (OHA) alapítói, interjúkészítői, interjúalanyai és azok jogutódjai az ellen tiltakoznak, hogy az intézetet beolvasztanák a Veritas Intézetbe.

Nyílt levélben tiltakoznak az 1956-os Intézet Oral History Archívumának (OHA) alapítói, interjúkészítői, interjúalanyai és azok jogutódjai az ellen, hogy az OHA interjúgyűjteményét beolvasszák a "Fidesz-kormány által működtetett és felügyelt" Veritas Történetkutató Intézetbe.

Mint megírtuk, a kormány döntése értelmében június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot. Az 1970-es évek vége és 2019 között a Hegedüs B. András és Kozák Gyula kezdeményezésére létrejött Oral History Archívum sok száz életútinterjút készített a 20. századi magyar történelem szereplőivel, köztük az 1956-os forradalom megannyi résztvevőjével. Ez a gyűjtemény, amely több mint 1100 tételt számlál, képezte az 1989-ben létrejött 1956-os Intézet alapját.

A nyílt levél írói most azt írják, az interjúk abban a független műhelyben készültek, amely több mint három évtizeden át a tudományos tisztesség elvei szerint végezte a munkáját, garantálva az emlékezők személyes adatainak a törvények által meghatározott védelmét, azonban

a Veritas Történetkutató Intézet meghatározott ideológia és pártpolitika szolgálatában áll, többször bizonyította elfogultságát, okkal feltételezhetjük tehát, hogy a jövőben sem tartja be a tudományos tisztesség követelményeit, a jogszabályokat megsértve, politikai céljaihoz önkényesen használja fel a birtokába került szövegeket.

A nyílt levél aláírói azt kérik, hogy a több mint ezer tételes életútinterjú-együttes maradjon az Országos Széchényi Könyvtár, vagy más független tudományos intézmény része, a munkatársak és az érdeklődők továbbra is a korábbi gyakorlatnak megfelelően kutathassanak – hiszen az interjúkészítők és az alanyok is abban a tudatban adták az interjút, hogy azok sorsáért, akaratuknak megfelelő kezeléséért az 1956-os Intézet vállal felelősséget –, ellenkező esetben kérik az interjúk szövegeinek zárolását.

Az aláírók között vannak a HVG munkatársai, Babus Endre, Murányi Gábor és Révész Sándor, valamint Bozóki András, a Medgyessy-kormány volt minisztere, Földvári Rudolf 1956-os elítélt, Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye, Hegedűs István szociológus, a Fidesz volt országgyűlési képviselője, Hodosán Róza és Kenedi János történész, a rendszerváltás előtti ellenzék aktivistái, Litván György felesége, Ungváry Rudolf publicista, Vágvölgyi B. András filmrendező, Valuch Tibor történész, és Vásárhelyi Mária szociológus, Vásárhelyi Miklós lánya. 

A Blinken Nyílt Társadalom Archívum (más néven OSA Archívum) egyébként azt javasolta a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van – vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan. Elsőként Kőszeg Ferenc próbálta meg visszakérni az életút interjúját, ám mivel erre nem volt lehetősége, végül letiltotta az ahhoz való szabad hozzáférést. Rainer M. János, az 56-os Intézet vezetője pedig az intézmény honlapján közzétett levelében adott ki tájékoztatást arról, hogy hogyan van erre lehetősége bárkinek, aki még letiltaná a hozzáférést az interjújához. 

A petíció eddigi aláíróinak teljes listája az alábbi: B. Révész László, Babus Endre, Balázs Katalin, Beck László, Boreczky Ágnes, Bozóki András, Czeglédy Ilona, Csanádi Mária, Donáth László, Eörsi László, Fencsik Tamás, Ferber Katalin, Földvári Rudolf, Gőbl Gabriella, Gyenes Judith, Hadházy Ágnes, Havadi Gergő, Hegedűs István, Hodosán Róza, Ispán Ágota Lídia, Javorniczky István, Kelen Károly, Kelen László, Kenedi János, Kincses Károly, Kiss Ildikó, Koncz E. Katalin, Kovács András, Kovács Csaba, Kozák Gyula, Kozák Márton, Köböl Anna, Köböl Vera, Kőműves Ágnes, Kőszeg Ferenc, Lakatos Mária, Laki Mihály, Lévai Júlia, Litván Györgyné sz. Gál Éva, Markovits Ferenc, Molnár Adrienne, Molnár János, Monspart Éva, Murányi Gábor, Nagy Csaba, Nagy Ilona, Nóvé Béla, Nyerges András, Páczelt Istvánné, Palotai János, Pécsi Vera, Pethő Tibor, Petőcz György, Réti Pál, Révész Sándor, Soltész Anikó, Tánczos Éva, Tibori Tímea, Török Gyöngyvér, Törzsök Erika, Ungváry Rudolf, Vágvölgyi B. András, Valuch Tibor, Vásárhelyi Júlia, Vásárhelyi Mária és Zsámboki Péter.

A petíciót online is elérhetővé fogják tenni egy oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon