szerző:
BI
Tetszett a cikk?

A kormány által benyújtott köznevelési törvény módosítás-tervezet megszüntetné a magántanulói státuszt. De van egy másik módja is az iskolán kívüli tanulásnak és azt nem is bolygatnák.

Korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk a magántanulói jogviszony megszüntetésével, mit írtuk, ez egyrészt a közoktatásból kimenekített, másrészről a közoktatásból kipenderített gyerekeket érintené. A jogszabályban még sok a homályos elem, nem tisztázott, hogy pontosan mit is jelent a magántanulóságot kiváltó „egyéni munkarend” intézménye, és azt sem tudni milyen hivatal, milyen érvek alapján rendelheti majd ezt el.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) szerint , nem biztos, hogy a tervezetet túl súlyosnak, veszélyesnek kell értékelni. Már csak azért sem, mert nem a magántanulóság volt az egyetlen lehetőség a gyerekek iskolán kívüli tanulásának. A köznevelési törvényben ugyanis van és marad is egy olyan pont, ami úgy biztosítja az otthontanulás lehetőségét, hogy az az iskolának is sokkal jobban megéri, mint a magántanulóság.

Az igazgató a jogszabály szerint felmentheti a diákot az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, „ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos nevelési igénye, továbbá sajátos helyzete ezt indokolttá teszi”. (Egyébként ugyanebben a pontban rendelkezik a törvény arról is, hogy – bár a törvény máshol előírja minden gyereknek, hogy 16 óráig legyen iskolában – a szülő kérésére az igazgató ez alól felmentheti a gyerekeket.)

Az ESZME hangsúlyozza „a ma nem magántanuló, hanem tanórák látogatása alól a Köznevelési törvény 55. paragrafusa alapján felmentett tanulók helyzete nem változik, ezt továbbra is az iskolaigazgató engedélyezi majd, a módosító indítvány ezt a paragrafust nem érinti ugyanis”.

Megjegyzik, a 2018/19-es tanévben a külföldön illetve otthon/tanulócsoportokban tanuló diákok nagy része ilyen státuszban volt, ezért nem látszanak a magántanulói statisztikákban. A jogszabálytervezet nem kötelezi az igazgatót, hogy a felmentetteket a továbbiakban egyéni tanrendűnek nevezze, míg az egyéni tanrendűeket kötelezően fel kell majd menteni az óralátogatás alól.

A szülői egyesülethez pedagógusok tucatjai kommenteltek arról, hogy a nem bejáró gyerekek nagy része náluk ma sem magántanuló, “mert azt most se lehet, hanem egyéni tanrendes”.

„Megkérdeztünk számos olyan szülők, akiknek segítettünk a külföldre távozásban, és szinte mindannyian azt jelezték vissza, hogy az iskola minden erejével megpróbálta lebeszélni őket mind a külföldre költözés bejelentéséről, mind a magántanulói státusz kérelmezéséről, és rábeszélni őket erre a megoldásra, hogy az iskola megkapja a nem bejáró gyerek után is a normatívát és a tanári státuszokat.”

A magántanulóvá vált gyerek után ugyanis nem jár normatíva, hiába az iskolával marad jogviszonyban a diák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó