szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Kevésbé egészséges, kevésbé szerencsés országokban" pedig az újságírók "dokumentálnak a jövő számára" - mondja Bombera Krisztina a novemberben induló 16. Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál beharangozó videójában. Ő és Mautner Zsófi gasztroblogger három remek filmet ajánlanak, amiket nem érdemes majd kihagynunk.

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
A 16. Verzió filmfesztiválon összesen 46 ország 75 filmjét láthatjuk november 12. és 17. között. A fesztiválon szereplő alkotások többek között azt vizsgálják, hogy miként hatnak a környezeti változások az emberi jogokra, a világ különböző részein hogyan lehet hiteles információkhoz jutni, és, hogy a média, mint a 4. hatalmi ág lehetőségei mennyire korlátozottak. A hvg.hu-n a következő egy hónapban beszámolunk a Verzió legizgalmasabbnak ígérkező filmjeiről, témáiról.
Friss cikkek a témában

A novemberben kezdődő Verzió dokumentumfilmes szemle idei felhozatalából három filmet ajánl Bombera Krisztina és Mautner Zsófi.

Előbbi a Novaya címűt, amely a Novaja Gazetáról, a több mint hatvan rangos díjat és háromszori Nobel-díj jelölést elnyerő orosz folyóiratról szól. A lap 2000 óta hat munkatársát vesztette el, olyan újságírókat, akik hajthatatlanul keresték a kellemetlen igazságot. A film lehetőséget nyújt arra, hogy megfigyeljük kollégáik és utódaik mindennapi munkáját.

Bombera Krisztina az ajánló videójában elmondja, hogy számára a dokumentumfilm a "filmes szakmában ugyanúgy a korona, mint az újságírásban az oknyomozó újságírás. Egy olyan világban, ami tele van hamis hírekkel, álhírekkel és fizetett propagandával, és az emberek nem tudják, hogy kinek higgyenek és mit higgyenek, és mit ne, az oknyomozó újságírás a józanság talaján áll." Hozzáteszi azt is, hogy az egészségesebb országokban következménye van az újságírók oknyomozó munkájának, az egészségtelenebbül működő országokban viszont nem marad más eszköz, mint dokumentálni az igazságtalanságokat a jövő számára.

Mautner Zsófi a Fair Traderst ajánlja, amely három emberről szól, akik fenntartható gazdálkodásba kezdenek, és új utat törnek a fenntartható gyapottermesztés, a hulladékmentes divat és a biogazdálkodás területein, tisztességes munkakörülményeket teremtve, és megküzdve a biotermesztés és a költséghatékonyság hátulütőivel a szabadpiacon belül.

A gasztroblogger a Wagner és a paradicsomok című filmet is biztosan meg fogja nézni, ez pedig "egy őrült görög paradicsomkereskedőről szól, aki klasszikus zenét játszik a paradicsomainak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására