szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon sok kérdést felvet a fővárosi színházak jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának terve.

A kormány bosszújának tartja Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, és tanácsadója, Kálmán Olga is a színházakat érintő változást. Egy szakportál úgy tudja, a kormány meg akarja szüntetni a Nemzeti Kulturális Alapot, ami helyett egy "kultúrstratégiai tanács" jönne létre, megszűnne a független színházak működési támogatása, a kőszínházak igazgatói kinevezéseinél pedig egyetértési jogot kapna az Emberi Erőforrások minisztere.

Az Emmi később ezzel kapcsolatban azt közölte, az NKA nem szűnik meg, hanem "megújul", a javaslat nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain a kultúrában sem, szerintük csak a színházak lehetséges működési modellje lesz átláthatóbb. Hozzátették,

színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes - önkormányzati és állami  - fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nő.

Ez a rész nehezen értelmezhető, Kálmán Olga szerint több kérdést is felvet. Például, hogy ezt úgy kell-e érteni, hogy az önállóság nő, de nem lesz állami támogatás, csak a közösen fenntartott színházak esetében, a támogatásért cserébe viszont Kásler Miklós mondja meg, ki az igazgató?

Értsük úgy, hogy ha a színházak életben akarnak maradni akkor csak ideológiailag kedves vezetők kerülhetnek az intézmények élére? Értsük úgy, hogy ez egy piti bosszú?

 

Megkerestük az egyik fővárosi színházat, hogy értelmezzék, mi következhet az Emmi nyilatkozatából, de a vegyes fenntartásra vonatkozó mondat nekik sem egyértelmű. Azt írták, jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal által fenntartott színházak 100%-os tulajdonosa -  minden tulajdonosi joggal  - a Fővárosi Önkormányzat, viszont a színházak támogatásának nagyobb része állami támogatás, kisebb része önkormányzati. Értelmezésük szerint ha vegyes fenntartásra vonatkozó rész azt jelentené - ez nem egyértelmű -, hogy a fővárosi önkormányzat a támogatás arányában kellene, hogy viselje a fenntartói jogokat is, akkor valójában csorbulna a hatásköre, hiszen jelenleg az össztámogatásban a kisebb részért felel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?