szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A színház fotókkal tiltakozott a politikai támadások ellen.

Szolidaritási szelfiket készített a Katona József Színház a nézőivel A borbély, a Miskin herceg és a Terror című előadásuk után – számolt be a színház a Facebook-oldalán szombat este.

Nemrég a Katona József Színházban robbant ki zaklatási botrány, s röviddel később kiderült, hogy Gothár Pétert érinti az ügy, aki saját bevallása szerint „elfogadhatatlan módon” közeledett egy kolléganőjéhez. Gothárt a Katona saját hatáskörében kitiltotta a színházból, és időközben kiderült, hogy a rendező etikai vizsgálatot kért maga ellen a Színművészeti Egyetemen, ahol tanít.*

Mindez kapóra jött a kormánynak, hogy támadást indítson az általa balliberálisnak nevezett műhelyek ellen, és beleszólást követeljen a fővárosi színházi vezetők kinevezésébe. Kocsis Máté fideszes frakcióvezető már egyenesen Gothár-féle zaklatószínházakról értekezett.

A színház szombaton közleményben tiltakozott a poltikai támadások ellen, hétfőn tüntetés is lesz a Városháza előtt a kultúra függetlenségéért.

* Írásunk eredeti változatában az szerepelt, hogy Gothár Pétert a színművészeti egyetemen is zaklatási vád érte. A valóságban az egyetem megnyitott egy online felületet, ahol bárki anonim bejelentést tehetett volna erre vonatkozólag, de szombat éjfélig ilyen jelzés nem érkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A Fidesz szerint a Gothár-ügy miatt távozniuk kell a Katona és a Színművészeti vezetőinek

Vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt - ezt nyilatkozta az ATV Híradónak az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke. Néhány napja derült ki, hogy Máté Gábor már egy éve tudott arról, hogy mit tett Gothár Péter. Ugyanakkor a főváros vezetése lezártnak tekinti az ügyet.