szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány a kulturális finanszírozást teljesen átalakító, így a színházakat is érintő tervezetéről a színész és rendező azt mondta: ez az utolsó lépés, amellyel teljesen kivonják a szakmaiságot.

A hétvégén a Jurányi Házban Alföldi Róbert, Gócza Anita újságíró, illetve Független Előadó-művészeti Szövetség két tagja, Boross Martin rendező és Lengyel Anna dramaturg részt vettek egy beszélgetésen, ahol arról a kulturális finanszírozást gyökeresen átalakító, az NKA-t megszüntetendő, a színházak függetlenségét csorbító javaslatcsomagról esett szó, amelyet váratóan még a héten elfogadnak.

"Ez nem az első ilyen lépés az elmúlt rövid időszakban, ez az utolsó lépés. Mert most már minden meg van szüntetve, és minden az ő szándékaik szerint fog működni" – idézi Alföldi Róbert szavait az Index.

A színész-rendező szerint azért a mostani kultúrharcos törvény az utolsó lépés, mert ezzel vonják ki végleg a szakmaiságot a kultúrairányításból. "Semmilyen olyan terület nem marad, ahol bármilyen módon is a szakmaiság tudna dönteni arról, hogy miként tudjanak támogatni projekteket. Csak és kizárólag lojalitás alapján fognak támogatni projekteket."

Hozzátette, hogy a kormányban "fel akarnak állítani egy olyat rendszert, hogy aki rendes állampolgár, és aki őket támogatja, aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon".

Alföldi szerint ugyanakkor a magyar kormánynak nincs víziója a kultúráról, és nem egy rendszer részeként hozták meg az új törvényjavaslattal kapcsolatban a döntést. "Szerintem ezek nagyon kicsinyes, emberi irigységek, bosszúk, sikertelen, középszerű emberek hatalomra kerülése. Elnézést, de azt hiszem, valamelyik náci vezér mondta, hogy ha meghallja azt a szót, hogy kultúra, akkor a revolveréért nyúl. Szerintem a miniszterelnökünk ilyen" – tette hozzá.

A Jurányiban zajlott beszélgetésről videó is készült, amit itt tud megnézni:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

Gyökeres váltásra készül a túlélés érdekében a Neckermann új tulajdonosa

Gyökeres váltásra készül a túlélés érdekében a Neckermann új tulajdonosa