szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Frenk, akit évekkel ezelőtt a Hiperkarma dobosaként vagy a Budapest Bár tagjaként ismerhettünk meg, jó ideje szólóban a legaktívabb. Most jelenik meg új nagylemeze a Tudom kivagyok, amit teljes egészében első alkalommal itt hallgathat meg.

„Életemben először tényleg kiegyensúlyozott és boldog vagyok, annak ellenére, hogy amit csinálok az egy szélmalomharc, de hát mindig van olyan, hogy eláll a szél" – mondja Frenk, amikor arról kérdezzük, milyen körülmények között készült a címében kétértelműséget sugalló új lemeze. „A politikai megnyilvánulásoktól tartózkodom, bár rendkívül érdekel a dolog, mert egyáltalán nem mindegy, hogy ki dönt a fejünk fölött, de nem vagyok hajlandó bedőlni bunkó, pitiáner senkiháziaknak és az uszításnak. Több barátom is belefolyt és belefolyik ilyen dolgokba, amiért becsülöm is őket, hogy így állják a sarat, de ebből egyszerűen nem lehet jól kijönni. Te akkor is csak egy zenész maradsz, akit, ha akarnak, megesznek reggelire. Persze, ha nagyon népszerű vagy, akkor kicsit már nehezebb dolguk van” – teszi hozzá.

Frenk, azaz az 1977-es születésű Torma Gábor, akit a közkeletű fordulat David Bowie legjobb magyar tanítványaként aposztrofál, 2006-ben jelentette meg első nagylemezét Szívzörejek címmel, amit 2010-ben követett a Nagyvárosi éjszakák (nagyváros-rajongása azóta sem hagyott alább, „Nekem a legmeghatározóbb kulturális hatás az a pesti éjszaka” – mondja), 2012-ben a Minden ellen, 2015-ben a feldolgozásokat tartalmazó Songs For Jelena, 2017-ben pedig a legutóbbi stúdióalbum, a Magyar Pszicho.

Frenk multiinstrumentalista, korábbi lemezein is a kezében tartotta a kreatív kontrollt, nem csak maga írja a dalokat, de a legtöbb hangszert is maga szólaltatja meg a stúdióban. Ez alkalommal sem volt másképp.

„Miután otthon megírtam a dalokat, a stúdióban feldoboltam az alapokat, amikre Giret Gábor a zenekar basszusgitárosa lehengerlő stílusérzékkel felnyomta a basszusszólamokat, ezekre pedig feljátszottam az összes többi hangszert és felénekeltem a szövegeket. Ezután Vastag Gábor, aki az általam vezetett díszes kompánia gitárosa és a lemez társproducere, varázsolt mindebből tudományos-fantasztikus módon igen egyedi hangzású anyagot. Rendkívüli aprólékossággal nyúlt bele a számokba, hangszerelésekbe. Imádok vele dolgozni, igazi muzsikus és szakember is egyben. Ja, és feltolt két irdatlan gitárszólót, meg egy szitárszólamot is.”

Új nagylemeze az eddigi talán legpoposabb Frenk-lemez, persze nem a dolog kommersz, hazai, rádióslegeres értelmében, hanem a pop kifejezés legnemesebb és legizgalmasabb értelmében. „Én kicsit egy ilyen huszadik századi csóka vagyok, és van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy még mindig szeretek nagy ívű kompozíciókban gondolkodni a popzene keretein belül, leszarva azt a tényt, hogy ennek jelen pillanatban nincs piaca, és általában az embereknek a nagy rohanásban nincs idejük ezeket végighallgatni. Ez engem egyáltalán nem érdekel. A lényeg, hogy nekem ez egy kifogyhatatlan örömforrás, és vannak olyan általam tisztelt és tesztelt polgártársaim, akiknek ez szintén örömet okoz”.

És akkor, íme, az új Frenk-lemez, teljes egészében:

Ha a lejátszásssal gond lenne, akkor kattintson ide!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes