szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A logó egy idegenforgalmi kampányhoz készült, mára az egész világ ismeri, az is, aki soha nem járt New Yorkban.

Meghalt a I ♥ NY logó megalkotója, Milton Glaser amerikai grafikus 91 éves volt. Halálát sztrók okozta.

A művész 1929-ben született Bronxban, tanulmányait a Cooper Union manhattani főiskolán és Bolognában végezte. Főiskolai csoporttársaival alapította meg 1954-ben a Push Pin stúdiót, amelynek a célja az volt, hogy új, a klasszikus művészetekből inspirálódó formanyelvet hozzon be a reklámok világába – írja megemlékezésében a BBC.

1968-ban egyik alapítója volt a New York magazinnak, hat évvel később alapította saját tervezőcégét. Ennek egyik ingyenes munkája volt a híres logó, amely mára a New York-e Museum of Modern Art (MoMA) gyűjteményének része.

Glaser a logót egy 1977-es idegenforgalmi kampányhoz alkotta meg, mára gyakorlatilag bárhol felbukkanhat – a szívecske mögött pedig bármi szerepelhet. Nem volt azonban az egyetlen világhírűvé vált dizájnremeke: ő rajzolta például a Bob Dylan 1967-es albumához készült pszichedelikus posztert, amelyet bevallása szerint Marcel Duchamp egy önarcképe és az iszlám művészet inspirált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!