szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Direkt36 forrásai szerint a szabálytalanság miatt örökségvédelmi bírságot is kirótt a kormányhivatal.

A Budai Irgalmasrendi Kórház felújítása során a Frankel Leó utca és a Vidra utca sarkánál egy új szárnyat húztak fel háromszintes mélygarázzsal, amelyhez egy több mint 15 méter mély gödröt kellett kiásni.

Az építkezés teljes területén régészeti feltárást kellett volna végezni (miután előkerült egy vastag középkori rétegsor, egy középkori kemence, benne 14. századi leletekkel, egy római gödör és őskori leletek is), azonban erre végül nem volt lehetőség, mert mire a régészek dolgozni kezdtek volna 2018 tavaszán, „a terület egy részét kimarkolták” – mondta dr. Láng Orsolya, a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese a Direkt36-nak.

A portál kérdésére beruházás mélyépítési munkáit végző Bauer azt írta, hogy a kórházi beruházás során a cégüknek

„a régészeti anyagok feltárásának és megőrzésének biztosításával kapcsolatban nem állt fent kötelezettsége”, ezek a beruházót terhelték.

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős az építkezés során okozott kárért, sem az Irgalmasrend, sem az illetékes kormányhivatal, sem a fővállalkozó Grabarics Kft. nem válaszolt a Direkt36-nak.

Frissítés
Szemlecikkünk megjelenését követően a Bauer Magyarország Kft. azt közölte, hogy rájuk nem szabott ki bírságot az illetékes kormányhivatal, mivel nem is tettek kárt régészeti lelőhelyben. Azt is írják, hogy a mélyépítésnek titulált nagytömegű földmunkákhoz, vagy rámpaelbontási munkákhoz nem volt közük, olyan munkákat végeztek, amely során nem markolhatták ki a területet.

A Budai Irgalmasrendi Kórháznak otthont adó városrész, Felhévíz mindig gazdag volt leletanyagokban,

a Budapesti Történeti Múzeum szakértői többek közt ezért tartják „nagyon sajnálatosnak”, hogy a feltárás csak részben valósulhatott meg a kórház környezetében.

Az ilyen leletek védelme nemcsak a régészek és történészek számára fontos – nemzetközi egyezmények és a hatályos magyar jogszabályok is erre köteleznek mindenkit - írja a lap.

Két, a beruházást ismerő forrás szerint a kórháztömb déli részén történt szabálytalanságok miatt örökségvédelmi bírságot is kirótt a kormányhivatal.

A Budai Irgalmasrendi Kórház felújítását még 2016-ban nyilvánította a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá. Rövidesen – a környéken lakókkal való egyeztetés nélkül – meg is kezdték az építkezést, amely azóta két ütemben zajlik.

A projekt első részeként az Irgalmasrend saját forrásból építette fel a Vidra utca melletti új épületszárnyat, amely idén tavasszal készült el. A projekt második ütemében a már meglévő épületek műemléki felújítását végzik el, és felhúznak egy központi épületet is a kórház udvarán. A projekt második ütemét nagyrészt állami pénzből finanszírozzák, az eredetileg tervezettnél több mint 6 milliárd forinttal drágábban, 17,7 milliárd forintból.

Mind az első, mind a második ütem munkálatait a Grabarics Kft. végzi, a cég árbevételéhez az elmúlt években több állami megrendelés is hozzájárult: a Grabarics épít Gödöllőn uszodát, Dunaújvárosban kézilabdacsarnokot, Tokajban és a Balatonon pedig szállodákat.

A kórházfelújítás során a Grabarics egyik alvállalkozója a német tulajdonú Bauer Magyarország Kft. volt, amely megrendelői között olyan rendszeres közbeszerzési nyertesek szerepelnek, mint a Strabag, a Market Zrt., és a Mészáros és Mészáros Kft.

A Bauer fogja végezni a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó földmunkákat, összesen 75 milliárd forint értékben - írja a Direkt36.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Rablók vitték el az utcazenész gitártokba gyűjtött pénzét

Rablók vitték el az utcazenész gitártokba gyűjtött pénzét

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?