szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pedagógusok Szakszervezete szerint 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem tekinthető béremelésnek.

A pedagógustársadalom becsapásának tartja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) „győzelmi jelentését” a pedagógusok béremeléséről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Mint csütörtöki közleményükben írták:

a július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem tekinthető béremelésnek. Ezzel csak azt ismeri el a kormány szerintük, hogy a pedagógusi életpályamodell csődöt mondott.

„Valódi béremelésnek azt lehet tekinteni, ha a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötik újra” – írta a PSZ, amely szerint 2014 óta, miután a vetítési alapot elszakították a minimálbértől, „a pedagógusok zsebéből 10 havi bért vett el a kormány”. A PSZ ezért továbbra is várja, hogy teljesüljön Bódis Józsefnek, az Emmi egykori és az ITM jelenlegi államtitkárának tavaly márciusban tett ígérete az egyszeri 30 százalékos béremelésről.

A közleményben idézik a Központi Statisztikai Hivatal adatait is, amelyek szerint az oktatásban dolgozók bruttó átlagbére 2010-ben a nemzetgazdasági átlagkereseteknek a 96,5 százalékát érte el, 2020-ban pedig a 10 százalékos ágazati bérpótlékkal sem fogja elérni a 86 százalékot. A PSZ szerint így

ma ott tartunk, hogy egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a bére, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak”.

A szakszervezet szerint az érettségizők pontosan tudják, mennyire nem becsülik meg a tanárokat, ezért nem is vonzza őket a pedagógusi pálya. Mintegy 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben. 2025-ben pedig több mint 6000 pedagógus kolléga tölti be a 65. életévét.

Ki marad a pályán ekkora megbecsülés mellett? Ki fogja tanítani a jövő nemzedékét?"

– teszi fel kérdéseit a PSZ, amely közleményéhez mellékelte a tavaly ősszel megfogalmazott követeléseit is. Ezek közé tartozik a pedagógusi óraszámok csökkentése, a minimálbérhez kötött vetítési alap, a többleterhek csökkentése és a kiszámítható jogalkotás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a 75 éves, de még ma is működő számítógép használati utasítását

Megtalálták a 75 éves, de még ma is működő számítógép használati utasítását

Vége a mobilon olvasós rémálomnak, hasznos újítás érkezett a PDF-ekhez

Vége a mobilon olvasós rémálomnak, hasznos újítás érkezett a PDF-ekhez

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat