szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kihirdették kedden Londonban a legrangosabb brit irodalmi elismerés, a Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára felkerült műveket: a szerzők között négy nő és két férfi van, meglepetésre Hilary Mantel nem került a döntősök közé.

A The Guardian a listát "a díj történetében a legsokszínűbb felhozatalnak" nevezte, és kiemelte, hogy a szerzők közül csak ketten fehérek. A jelöltek között négy elsőkönyves szerző van.

Az 50 ezer fontos fődíjért folyó versenybe egy zimbabwei, egy etióp-amerikai, egy skót-amerikai és három amerikai író jutott be.

A döntősök között van Diane Cook a The New Wilderness, Tsitsi Dangarembga a This Mournable Body, Avni Doshi a Burnt Sugar, Maaza Mengiste a The Shadow King, Douglas Stuart a Shuggie Bain és Brandon Taylor a Real Life című könyvvel.

A brit Hilary Mantel, aki korábban kétszer is elnyerte a Booker-díjat, ezúttal lemaradt a listáról, bár Thomas Cromwellről szóló trilógiájának utolsó kötete még szerepelt a díjesélyesek hosszú listáján.

A díjról döntő zsűri elnöke, Margaret Busby elmondta, hogy a szűkített listára került hat regény "váratlanul jött össze, hangjuk és szereplőik a zsűri minden tagjában visszhangot keltettek, noha nagyon különbözőek".

A művek között van olyan, amely egy, a nyolcvanas években a glasgow-i munkáskörnyezetben felnövő különös gyermekről szól. Egy másik hőse egy nő, aki Zimbabwében küzd posztkoloniális rémálommal. Máshol egy férfit ismerünk meg, aki egy egyetemi kampuszon harcol a rasszizmus ellen. Az egyik regényben egy nő idősödő anyjával vág keresztül Indián, és a nők erejét mutatja az a regény is, amelyben a harmincas évek Etiópiájában egyszerű emberek kelnek fel, hogy megvédjék az országukat a betolakodókkal szemben.

Tavaly Margaret Atwood A testamentumért és Bernardine Evaristo a Girl, Woman, Other című regényéért megosztva kapta a Booker-díjat. Az idei nyertest november 17-én jelentik be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

Súlyosabb büntetést kért a főügyészség Vizoviczkire

Súlyosabb büntetést kért a főügyészség Vizoviczkire

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Dwayne Johnson politizálni kezdett