szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sajtótájékoztatót tartott a Freeszfe Egyesület az SZFE szellemiségét tovább vinni hivatott alkotóműhelyről, amelyet a budapesti Damjanich utcában hoznak létre. Az eseményen Erzsébetvárosa polgármestere jelképesen átadta az új épület kulcsát az SZFE hallgatóinak, és közölte: a kormány elűzte őket a régi egyetemükről.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Átvette új, Damjanich utcai épületének kulcsát Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármestertől a Freeszfe Egyesület.

Hétfő délutánra hirdettek sajtótájékoztatót a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felmondott oktatói és hallgatói a nemrég létrehozott Freeszfe egyesület hírei kapcsán. Szintén hétfőn jelentették be: az egyesülettel egy Damjanich utcai épületben nyitnak alkotóműhelyt és közösségi teret. Az egyesület részben azért jött létre, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók tovább dolgozhassanak együtt, ennek lesz tere a budapesti épület.

A Free SZFE-maszkot viselő Niedermüller a magyar kulturális élet egyik legnagyobb szégyenének nevezte, hogy „ne kerteljünk: a kormány elűzte” az SZFE polgárságát az egyetemről. A polgármester kifejezte reményét, hogy a Damjanich utcai épület „ugyanolyan kreatív és innovatív központja lesz a magyar kultúrának, mint amilyen a régi SZFE volt.”

©

„Nekünk az a feladatunk, hogy lehetőséget teremtsünk a szabad alkotásra és oktatásra, hogy a saját ízlésüknek megfelelő művészetet teremtsetek. Nem arra van szükség, hogy központilag előírják, ki mit csináljon, hanem hogy szabadon alkothassatok, szabadon Európába mutató, innovatív és kreatív művészetet hozzatok létre. Mélyen hiszek abban, hogy itt megteremtődik számotokra ez a lehetőség. Mi az önkormányzattal mindenben segíteni fogunk nektek, amiben szükségetek van ránk. De mi is kérni szeretnénk: segítsetek abban, hogy Erzsébetváros megújulhasson. Mutassátok meg, hogy élni tudtok ezzel a lehetőséggel, és építsetek szabad, demokratikus kultúrát. Büszke vagyok arra, hogy idejöttetek” – mondta a polgármester az SZFE hallgatóinak, majd átvágta az épület ajtaját borító piros-fehér szalagokat, és átadta nekik a kulcsot. „Ezzel a kezetekben van a jövő kulcsa. Dolgozzatok egy olyan országért, amelyben érdemes élni” – tette hozzá.

©

A hallgatók ez után felfestették a Freeszfe szimbólumát egy táblára, majd elindultak vele az épület első bejárására. Amikor kitették a táblát az épületre, azt hangos ováció fogadta az utcáról. A hallgatók ez után az épület erkélyén bukkantak fel, és az SZFE modellváltása elleni tiltakozás jeleként felemelték a tenyerüket. Így tettek az utcán egybegyűltek is.

„A Freeszfe egyesület rövidtávú célja, hogy intézményen kívül tevékenységgel biztosítsa az oktatás folytonosságát, életben tartsa és átmentse az SZFE 155 éves szellemiségét, és hogy a hallgatók itt folytathassák a közös munkát az oktatókkal, attól függetlenül, hogy ők felmondtak-e vagy sem, illetve hogy a hallgatók az egyetemen kívánnak-e maradni vagy sem” – mondta a hvg.hu-nak Szurdi Panni, az SZFE másodéves hallgatója. Mint elmondta, a tiltakozás támogatói hónapok óta küldtek jelentős összegeket az e célból létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány számlájára: ezeket a támogatásokat használták fel az egyesület intézményi kereteinek létrehozására.

Szurdi szerint egyelőre annyi biztos az egyesület jövőjével kapcsolatban, hogy a hallgatók az új alkotóműhelyben folytathatják a projektjeiket és munkáikat, a járvány után pedig rendezvényeket, vizsgaelőadásokat és vizsgavetítéseket is fognak itt tartani. „Még annál is nyitottabbak szeretnénk lenni a közönség és a különböző társadalmi csoportok felé, mint ami eddig jellemző volt az SZFE-re” – mondta.

Szurdi Panni
©

Hogy mikor sikerül bürokratikus keretek közt is beindítani a felnőttképzést az egyesületben, arról egyelőre még nem tudott információt adni, de sokan dolgoznak ezen az egyetemi polgárság tagjai közül.

A felnőttképzés céljai közt szerepelne az is, hogy mindazokat az érettségizett fiatalokat, akik nem szeretnének az „új” SZFE-re felvételizni, és nem fontos számukra, hogy egyetemi diplomával ismerjék el a képzésüket, szintén becsatornázhassák az oktatásba.

De nem szeretnénk senkit arra biztatni, hogy ne felvételizzen az SZFE-re, mert mi is tudjuk, hogy az ottani képzésnek jelenleg nincs alternatívája

– fogalmazott Szurdi.

„Felvételizem az SZFE-re, de csak hogy tudjam, mire fogok nemet mondani"

Hogyan érinti a modellváltás azokat, akik évek óta szerettek volna bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre? Van, aki inkább letesz a vágyáról, hogy így tiltakozzon, van, aki emiatt hagyja el az országot, de olyan is, aki azt gondolja, így legalább több esélye lesz bejutni. Tizennégy felvételizővel beszélgettünk, akikben csak egy a közös: mind dühösek vagy szomorúak.

Bagossy László, a Színházművészeti Intézet korábbi vezetője lapunknak erről azt mondta, az a felvételizni vágyó, aki követte az eseményeket, aki tájékozódott az egyetem sorsáról, az pontosan látta, mi történt, és el tudja dönteni, hogy szeretne-e oda bekerülni vagy nem. „Hogy mi mit tudunk ajánlani, erről is fogunk kommunikálni. Nyilván nem fogunk tudni akkora hadsereget felvenni, mint amit az új kuratórium meghirdetett. Ők láthatóan a mennyiségre mennek, minden létező szakot maximális létszámmal indítanak, ami önmagában egy szakmaiatlan döntés” – mondta.

Az oktató hozzátette, vannak hosszú távú terveik, de rövid távon az volt a céljuk, hogy ne legyenek azok közé a feltételek közé kényszerítve, amiket az új vezetőség diktál. „Ez akkor fogalmazódott meg bennünk először, amikor atrocitások érték a hallgatókat. Az egyesülettel szerettünk volna létrehozni egy olyan szabad helyet, ahol a polgárság autonómiaigénye megvalósulhat, és ahol azok a hallgatók és tanárok gyülekezhetnek, akik nem fogadják el az átstrukturált intézményt. Rengeteg rendezetlen ügyünk van még, perek folynak, de ezeket nem óhajtjuk elengedni. Most két fronton is zajlik az autonómiaharc” – mondta, és hozzátette: az egyesület együtt mozog a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokkal.  Várják, hogy minél szabadabban dolgozhassanak, de közben szervezik az oktatást és a FreeSZFE kampányát is, mivel sok mindenre lesz szükségük.

©

A Freeszfe Egyesület hétfő reggeli közleményében jelentette be: Budapesten, a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alatt találtak helyet, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre. A felújított iskolaépület bérleti jogát még korábban nyerte el pályázaton az SZFE oktatói által létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány.

Az épületben oktatási és művészeti munkán túl tartanának a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilm-vetítéseket, közönségtalálkozókat és szakmai beszélgetéseket, illetve szabadegyetemi előadásokat. Helyet kapnának ifjúsági programok is, köztük műhelyfoglalkozások, beavatószínházi és tantermi színházi előadások, a legkisebb korosztálynak pedig bábszínházi bemutatókat is tartanának. A későbbiekben felnőttképző tanfolyamokat is meghirdetnének – sorolta délelőtti közleményében az egyesület.

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Az egyesület részben azért jött létre, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók tovább dolgozhassanak együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Bálint Kult

„Felvételizem az SZFE-re, de csak hogy tudjam, mire fogok nemet mondani”

Hogyan érinti a modellváltás azokat, akik évek óta szerettek volna bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre? Van, aki inkább letesz a vágyáról, hogy így tiltakozzon, van, aki emiatt hagyja el az országot, de olyan is, aki azt gondolja, így legalább több esélye lesz bejutni. Tizennégy felvételizővel beszélgettünk, akikben csak egy a közös: mind dühösek vagy szomorúak.

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

Megjelent a rendelet: lesznek azért szóbelik is az idei érettségin

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek