Tetszett a cikk?

A Gyulai kolbász hírnevét egy kis családi vállalkozás alapozta meg a 19. század végén, míg a csabai kolbászt hasonló időszakban kezdték gyártani.

1882-ben nyitott gyulai szatócsüzletében Balogh József saját készítésű házi kolbászt, szalonnát és disznósajtot is árusított, elsősorban a közeli laktanyában állomásozó huszárzászlóalj megrendelésére. Jutott azonban a termékekből sógora pesti fűszerüzletébe, és küldött egyik barátjának Párizsba is. Utóbbi beszélte rá, hogy az egyedi ízű kolbászt nevezze be az 1910-es Brüsszeli Világkiállításra, ahol a "Gyulai kolbászként" bemutatott terméket nyomban aranyéremmel jutalmazták.

A nagyüzemi gyártás azonban már Stéberl András aranykoszorús hentesmester nevéhez fűződik, aki a kolbászkészítés fortélyait Balogh József műhelyében ismerte meg, ahol segédként dolgozott a tízes évek elejéig. 1914-ben nyitotta meg Gyulán saját üzletét és kisüzemét, amelyben tíz évvel később már 70 munkást alkalmazott. Időközben azonban a jól csengő Stéberl név alatt - 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításról aranyéremmel tért haza - mások is próbálkoztak kolbászt forgalmazni, ezért Stéberl az általa használt címkét 1930-ban védjegyként is bejegyeztette. Az üzemet a későbbiekben a városon belül többször is áthelyezte, majd 1940-ben megvette a Szikra Gyufagyár épületét, ahol már modern gépekkel felszerelt "házi hentesáru-, szalámi és konzervgyárat" rendezett be.

A háború alatt tönkrement gyárat 1948-ban államosították, s a Békés Megyei Húsipari Vállalat része lett. Az éveken át működött régi gyárépület mellett 1978-ban adták át a környék egyik legnagyobb beruházásaként épült új húskombinátot. A szocialista mintavállalatot 1992-ben Gyulai Húskombinát néven részvénytársasággá alakították. A mintegy 1200 alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalat széles körű húsipari tevékenysége részeként - többek között bevezették az őshonos sertésből készült Mangalica termékcsaládot - ma már a "vetélytárs" csabai száraz vastagkolbászt is gyártja.

A csabai kolbász Békéscsabáról és környékéről származó jellegzetes háziipari termék. Eredete a gyulaihoz hasonlóan a 19. század végére tehető, de igazán híressé a két világháború közti időben vált, amikor Békéscsabán már nemcsak háznál, hanem 40-50 hentes készítette. Nagyüzemi termelését az ötvenes években a Békés Megyei Húsipari Vállalat orosházi telephelyén kezdték meg "Csabai csípős" elnevezéssel, s a 60-as, 70-es években már Békéscsabán és Gyulán, majd Budapesten is készítették. Hagyományát az évente megrendezett Csabai Kolbászfesztivál és a Kolbász Klub Egyesület ápolja.

További magyar márkák története itt

Úgy döntöttek Párizsban, hogy több száz utcából kitiltják az autókat

Úgy döntöttek Párizsban, hogy több száz utcából kitiltják az autókat

Vízzel kevert kutyaürüléket öntöttek a Mi Hazánk egyik képviselőjének autójába

Vízzel kevert kutyaürüléket öntöttek a Mi Hazánk egyik képviselőjének autójába

Trump 50 milliárd dollárnyi illetéket szedne az USA-ban kikötő, kínai építésű hajók után

Trump 50 milliárd dollárnyi illetéket szedne az USA-ban kikötő, kínai építésű hajók után

Arató András, avagy Hide the Pain Harold: Én sem kemény munkával lettem világhírű, de ne nevezzenek celebnek

Arató András, avagy Hide the Pain Harold: Én sem kemény munkával lettem világhírű, de ne nevezzenek celebnek