szerző:
MTI

A romák médiabeli megjelenéséről, lehetőségeiről tartottak konferenciát Romák az elektronikus médiában címmel csütörtökön Budapesten, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Budapest Média Intézet szervezésében.

"A jogi környezet tisztességes bemutatást vár el, de gyakran nem ez történik" - mondta előadásában Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman. A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa több olyan tévéműsort említett példaként, amely a romákról negatív képet fest. "Gyakran a jog sem tudja megoldani a szólásszabadság és az emberi méltósághoz való jog közötti konfliktust" - emelte ki.

A romák körében a munkanélküliség 30 százalék feletti - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy a foglalkoztatás megoldása lenne a legfontosabb. Mint elmondta, az idei évben 15 milliárd forint áll rendelkezésre a foglalkoztatást és képzést segítő programokra.

A roma kisebbség a legnagyobb létszámú, kilencmilliós kisebbség az Európai Unióban - mondta Lévai Katalin európai parlamenti képviselő. A korábbi esélyegyenlőségi miniszter kiemelte, elsősorban irodalommal, könyvekkel, oktatással lehetne leküzdeni azokat a sztereotípiákat, hamis képeket, amelyeket a bulvársajtó teremt. A jelenleg Európai Parlamenti képviiselő a Magyar Távirati Irodának elmondta, elindult egy kezdeményezés, amely szerint Budapesten lehetne az európai roma televízió központja. A képviselő hozzátette, az egyelőre még kezdeti stádiumban lévő tervet mind az illetékes tárcák miniszterei, mind az unió biztosai támogatják. "Nagyon nagy eredmény lenne Magyarország számára az európai politikában, ha ezt meg tudnánk csinálni" - mondta Lévai.

Magyar Bálint oktatási miniszter a tárca azon törekvéseit és reformjait említette előadásában, amelyekkel a kisebbségek oktatásban való lemaradását, a színvonalas képzésben való részvételüket kívánják elősegíteni. A miniszter példaként említette, hogy 2005 szeptemberétől a tárca különböző eszközökkel a hátrányos helyzetű tanulók felvételére ösztönzi a felsőoktatási intézményeket. 


A romákról kialakított kép nem csak a média felelőssége, "ez össztársadalmi kérdés, össztársadalmi felelősség" - mondta a konferencián Teleki László romaügyi államtitkár, hozzátette azonban: kétségtelen, hogy a médiának van a legnagyobb szerepe. "Ma már sok olyan roma van, aki a sport, a kultúra, a művészetek, vagy az oktatás területén jelentős eredményt ért el, ők azonban nem jelennek meg a médiában" - vélekedett a politikus, aki szeretné, ha egy olyan média-kerekasztal jönne létre, amely a roma és nem roma médiaszereplők között párbeszédet indítana el a szükségletek feltárása érdekében. 

Több ismert, az oktatás területén tevékenykedő médiaszemélyiség ismerte fel, a médiának óriási szerepe lehetne abban, hogy a romákat pozitív szerepekben mutassa be - mondta a távirati irodának Érdi Sándor, az SZTE Budapest Média Intézetének oktatási igazgatója.  "Ez egy olyan társadalmi feszültség, amit kezelni kell, és amit a média tudna kezelni, ha akarná" - hangsúlyozta. Az elsősorban Szegvári Katalin, Érdi Sándor és Havas Henrik kezdeményezésére létrejött konferencia közönségében a kisebbségi szervezetek képviselői mellett az SZTE és a Deák gimnázium médiaszakos tanulói foglaltak helyet. Az előadásokat követő beszélgetésen a meghívott médiumok közül a Magyar Rádió, a Duna Tv és a TV2 vett részt.

MTI Média

Májusig elindulna az első országos roma rádió

Legkésőbb május elsején kívánja elindítani az ország teljes területén fogható roma rádiót az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - közölte Kolompár Orbán, a testület elnöke.

Vannak, akik már használhatják a 2020-as Windowst

Vannak, akik már használhatják a 2020-as Windowst

Meghalt Karl Lagerfeld

Meghalt Karl Lagerfeld

Plágium A Dalban: Petruska dala után egy másik is elég neccesnek tűnik

Plágium A Dalban: Petruska dala után egy másik is elég neccesnek tűnik

Újabb kínos felvétel: Jakab Péter 2010-ben aberráltnak nevezte a homoszexuálisokat

Újabb kínos felvétel: Jakab Péter 2010-ben aberráltnak nevezte a homoszexuálisokat

Imádja, ha imádják: ilyenek az érzelmi kizsákmányolók

Imádja, ha imádják: ilyenek az érzelmi kizsákmányolók

Egyre többet tudni (és látni) a Xiaomi új, Galaxy S10-ütő csúcstelefonjáról

Egyre többet tudni (és látni) a Xiaomi új, Galaxy S10-ütő csúcstelefonjáról