szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Másfél órás műsorszünetet rendelt el az RTL Klubnál az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); a bíróság megerősítette a testület korábbi állásfoglalását arról, hogy a kereskedelmi televízió két éve nem megfelelő időpontban sugározta a Mónika című showműsort - közölte az ORTT hétfőn. A csatornát a Panaszbizottság is elmarasztalta, mivel egy válogatott futballmeccset az azon nem szereplő sztárjátékosok nevével népszerűsített.

Az ORTT 2003. december 18-án kilencven percre felfüggesztette a Magyar RTL Televízió Rt. műsorszolgáltatási jogosultságát. A határozatot a televízió bíróság előtt megtámadta, amely viszont jogerősen megállapította, hogy a műsorfelfüggesztést végre kell hajtani.

A 2003-as ORTT-határozat szerint az RTL Klub Mónika című műsorának 2003. december 1-jei adása megsértette a médiatörvényt, a kiskorúak személyiségfejlődésének védelmét célzó rendelkezéseket, mivel a tizennyolc éven aluliak fizikai, szellemi, erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására alkalmas műsorszámot nem 22 óra és hajnali 5 óra között tűzte műsorára.

A Mónika-show "Segítség, a gyermekem pedofil áldozata lett!" című műsorszámának 2003. december 1-jén 17 óra 31 perckor történt sugárzása miatt az ORTT másfél órás műsorszünetet rendelt el, amelyet a tévé 2003. december 22-én 17 óra 30 perctől lett volna köteles végrehajtani.

Az RTL Klub a bíróság döntése után arról tájékoztatta az ORTT-t: nem tudja végrehajtani a határozatot, mivel az 2003. december 22-én 17 óra 30 perc és 19 óra közötti végrehajtást írt elő. Az ORTT erre való tekintettel, újabb, 2005. június 15-i határozatával azt rendelte el, hogy a szankciót a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül, munkanapon 17 óra 30 perc 19 óra között kell végrehajtani. Az RTL Klub hétfőn kézhez vette a határozatot - tájékoztatott az ORTT.

Megtévesztették a nézőket (Oldaltörés)

Az ORTT Panaszbizottsága ugyancsak hétfőn elmarasztalta az RTL Klubot, mivel egy válogatott futballmérkőzést az azon végül nem szereplő sztárjátékosok nevével hirdetett. 

Az eljáró tanács közölte: állampolgári bejelentésére megvizsgálta a M-RTL Televízió Rt. 2005. május 31-én sugárzott sportközvetítés ajánlóiban elhangzottakat, majd – figyelemmel a műsorszolgáltató írásban eljuttatott véleményére is – egyhangúlag arra a megállapításra jutott, hogy a műsorszolgáltató az általa sugározni tervezett Franciaország-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés műsor-előzetesében megsértette a médiatörvénynek a tárgyilagosságra vonatkozó alapelvét.

A műsorszolgáltató a műsor-előzetesben tévesen és félrevezető módon úgy tájékoztatott, mintha az élőadásba kerülő labdarúgó-mérkőzés megtekintésével a néző találkozhat olyan klasszis játékosokkal, mint Henry és Pires. Ezzel a kijelentéssel a műsorszolgáltató – feltehetően a nézettség növelése érdekében – olyan vállalást tett, amelynek teljesítésére nem rendelkezett garanciával, hiszen egy labdarúgó-válogatott játékoskerete az utolsó pillanatig változhat. Az eljáró tanács felhívja a műsorszolgáltató figyelmét, hogy a jövőben nagyobb körültekintéssel járjon el a műsor-előzetesének elkészítésekor, annak során ne csak a szenzációk kihangsúlyozására, hanem a tárgyilagos, tényszerű és időszerű tájékoztatásra is törekedjen.
Gazdaság

Szerdán elsötétül az RTL Klub

Három óra 15 percre felfüggeszti adását szerdán az RTL Klub, mivel a kereskedelmi televízió egy napon belül hajtja végre az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több szankcióját.

MTI Média

Helybenhagyták a Tilos Rádió büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla példátlan esetként észlelve és kirívóan súlyosnak minősítve a Tilos Rádió 2003 decemberi magatartását úgy foglalt állást: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogszerűen döntött a műsorszolgáltatás harminc napos felfüggesztéséről.

Kult

Félórás elsötétítésre ítélte az ORTT a tv2-t a romaparódiáért

Műsorszolgáltatási jogának félórás megvonásával sújtotta a tv2-t a Bazi nagy roma lagzi című műsor sugárzása miatt szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Az elsötétítést két napon belül, főműsoridőben kell végrehajtania a társaságnak.

Blikk: 22 év után véget ér a Barátok közt

Blikk: 22 év után véget ér a Barátok közt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége